Azbej Tristan: A Hungary Helps Program a magyarok szolidaritásának megnyilvánulása

„Afrikában és a Közel-Keleten sok helyen nem tudták, hogy létezik Magyarország, léteznek magyar emberek, most pedig úgy tekintenek ránk, mint sok esetben az egyedüli olyan országra és népre, akik a segítségükre siettek” – jelentette ki Azbej Tristan, a Miniszterelnökség Üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps Program megvalósításáért felelős államtitkára a Spirit FM Magyarország Segít! című műsorában.

Az államtitkár elmondta, a Hungary Helps Programról sokan úgy tudják, hogy kizárólag az üldözött keresztényeknek nyújt támogatást. Azbej Tristan szerint azonban ez nem így van, csak keresztényeknek segíteni amúgy sem lenne keresztényi és humánus.

„A Hungary Helps Program jóval nagyobb területet fed le, mint a vallási üldözöttek megsegítése” – fogalmazott az államtitkár, hozzátéve, hogy ez Magyarország segítségnyújtási programja is egyben.

„Igyekszünk minden olyan ártatlanul szenvedő embernek segíteni, akiknek tudunk, legyen szó akár természeti katasztrófáról”

– hangsúlyozta.

Azbej Tristan emlékeztetett, Magyarország azonnal Horvátország segítségére sietett, amikor a decemberi végi horvátországi földrengés több halálos áldozatot is követelt, és emberek százai-ezrei váltak hontalanná.

„December 30-án két tonnányi segélyszállítmányt juttattunk el a földrengés helyszínére, de magyar kormány ezen felül is jelentős újjáépítési támogatást adott. A Hungary Helps Program keretein belül a horvátországi Petrinja városában egy olyan iskola újjáépítését támogatjuk, ahol 450 gyerek tanul, illetve egy templom újjáépítését is segítjük” – részletezte. 

Arra a kérdésre, hogy milyen az együttműködés más segélyszervezetekkel, és hogyan tudott Magyarország más országok segítségére sietni, az államtitkár azt válaszolta: „Nagyon szorosan együttműködünk hitelvű karitatív szervezetekkel. A horvátországi katolikus karitász segítségével azonnal tiszta képet kaptunk arról, hogy mire van szükségük.”

A magyarországi karitatív szervezetekkel is szoros a kapcsolatot ápolnak, ezért is tudnak gyorsan segíteni a bajbajutottakon.

„A Hungary Helps Program nem egy kormányzati program, hanem a magyar emberek szolidaritásának a megnyilvánulása”

– hangsúlyozta Azbej Tristan, hozzátéve, hogy a legkülönbözőbb természeti katasztrófák esetében tudnak segítséget nyújtani.

Példaként említette az Afrika déli részén pusztító ciklont vagy a szudáni árvizet, illetve a Fülöp-szigeteki tájfunt.

A mozambiki népirtás

Az államtitkár arról is beszélt, hogy Mozambikban a koronavírus árnyékában népirtás szintű atrocitássorozat indult el.

„Egy dzsihadista szervezet gyilkolja a keresztényeket. Egy falut lerohantak az iszlamisták, 13 civilt fogva ejtettek, a foglyok közül nyilvánosan hét embert lefejeztek, a templomot elpusztították” – részletezte a legfrissebb fejleményeket, majd kitért arra is, hogy ha még ez nem lenne elég, akkor komoly trópusi vihar közelít az afrikai ország felé, ami várhatóan áradásokat és hatalmas pusztításokat fog végezni.

Mint fogalmazott, az államtitkárságon most azt vizsgálják, hogyan tudnának Mozambiknak egy nagyon komplex humanitárius válsághelyzetben támogatást adni.

A teljes adást ide kattintva lehet meghallgatni.

(atv.hu nyomán)

 

Azbej Tristan: Minden magyar felelős minden magyarért

Azbej Tristan is elítélte a Jobbik kereszténygyalázó képmontázsát

 

Kiemelt képünk forrása: atv.hu

Iratkozzon fel hírlevelünkre