A székelyek sorsa bürokraták kezében van

A székelyek élharcosok, húzzák maguk után a kontinens többi nemzeti és nyelvi kisebbségét - mondta a Magyar Nemzetnek Johan Häggman, a kisebbségi jogok szakértője, Leonard Orban többnyelvűségért felelős uniós exbiztos egykori munkatársa az EU-ban immár sorozatos kisebbségvédelmi kezdeményezésekkel kapcsolatosan. Az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN) irányelvi tanácsadója a lapnak arról is beszélt, hogy a brüsszeli bürokratamentalitás szép lassan elidegenítheti a polgárokat az uniótól.

A Székely Nemzeti Tanács (SZNT) a napokban a nyolcadik EU-államban is összegyűjthette a szükséges támogatói nyilatkozatokat, így a kisebbségvédelmi kezdeményezés szervezői jó úton haladnak afelé, hogy az unió hetedik sikeres európai polgári kezdeményezése legyen az övék. A székelyek által indított akció célja az, hogy az EU egyik legnagyobb támogatási kerete, a kohéziós politika kezelje kiemelt figyelemmel azokat a régiókat, amelyeket nemzeti, etnikai, kulturális, vallási, nyelvi sajátosságok különböztetnek meg az őket körülvevő térségektől.

A tematikájában hasonló Minority SafePacket az Európai Bizottság január közepén elutasította. Ezzel kapcsolatban Johan Häggman a Magyar Nemzetnek azt mondta:

„a bürokraták hatalma a meghatározó az uniós döntéshozatalban”. Úgy vélte, a Minority SafePack elutasítása is rávilágított erre, a döntés nyilvánvalóan olyan emberek kezében volt, akiknek „halvány fogalmuk sincs az ügy gyakorlati jelentőségéről, a mindennapok kihívásairól”.

Hozzátette, hogy ez a fajta bürokratamentalitás szép lassan elidegeníti a polgárokat az EU-tól.

 

(MTI)

„A székely petíció győzelme Magyarország sikertörténete is” – Pesty László a nemzeti kisebbségekért indított aláírásgyűjtésről

 

Székely Szabadság Napja: Brüsszelnek üzentek a székelyek

Kiemelt képünkön óriási székely zászlót visznek Sepsiszentgyörgy főterére a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) által összehívott centenáriumi székely nagygyűlés résztvevői 2018. november 18-án. MTI/Veres Nándor

Iratkozzon fel hírlevelünkre