„Megpróbálunk túlélni és a nehéz körülmények között folytatni munkánkat”

Borúsnak látja az ukrán-magyar kétoldalú kapcsolatok alakulását és a kárpátaljai magyarság helyzetét a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke, de úgy véli, a nehézségek ellenére is jobb tárgyalni, mint nem tárgyalni. Brenzovics László erről a Magyar Nemzetben megjelent interjúban beszélt.

„Megpróbálunk túlélni és a nehéz körülmények között folytatni munkánkat” – mondta az elnök a lapnak a kárpátaljai magyarságot ért inzultusokról. Mint mondta,

olyan események történtek, amelyek korábban példátlanok voltak: magyarellenes tüntetések, fenyegető levelek, irodájuk felgyújtása.

Úgy vélte, 2014 után elszabadultak a nacionalista indulatok Ukrajnában, és ebben jelentős szerepe volt az ukrán médiának, amely negatívan állította be a magyarokat és Magyarországot. Brenzovics László hangsúlyozta, hogy a kárpátaljai magyarok Ukrajna lakosságának mindössze 0,3 százalékát alkotják, és lojális állampolgárai az országnak, Magyarország pedig a kezdetektől fogva mindent megtett azért, hogy Ukrajna integrálódhasson az európai struktúrákba, így például jelentős szerepet vállalt az uniós vízummentesség megadásában.

A KMKSZ elnöke kitért arra:

az ukrán hatóságok nyomozásokat folytatnak olyan alapítványok ellen, amelyeken keresztül a magyar Külgazdasági és Külügyminisztérium és a Bethlen Gábor Alap jelentős támogatásokat nyújt Kárpátaljának.

Mint mondta, nem lepte meg, hogy saját otthonában is házkutatást tartottak, annak módja azonban rendkívül durva és félelemkeltő volt. Hangsúlyozta: nyugodtan állnak a vizsgálatok elé, mert az alapítványok átláthatóan, az ukrán törvényeknek megfelelően működnek.

A lap kérdésére a politikus azt mondta:

a közeljövőben nem lát esélyt arra, hogy pozitív irányba mozduljanak el a kétoldalú kapcsolatok, mert bár Magyarország jelentős gesztusokat tesz, ezeket az ukrán fél nem értékeli.

Hozzátette: a jelenlegi politikai helyzetben nem igazán látja azt, hogy az oktatási vagy nyelvi kérdésekben jelentős előrehaladás történne. Ennek ellenére úgy véli, jobb tárgyalni, mint nem tárgyalni, és üdvözlendőnek nevezte a magyar kormányzat szándékát arra, hogy egy normális párbeszédet alakítson ki.

 

(MTI)

Kiemelt képünkön Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke látható Áder János köztársasági elnökkel folytatott találkozóján Kijevben 2019. május 20-án. MTI/Kovács Tamás

Iratkozzon fel hírlevelünkre