Az angol vakcina kiemelkedően jól teljesít az új vírusvarisánssal szemben

Magyarországi adatok

Tegnapról mára virradóra a legfrissebb adatok szerint jelenleg 3649 embert ápolnak koronavírussal kórházban, köztük 258-an vannak lélegeztetőgépen, valamint 1459 új beteget regisztráltak. A tegnap óta elhunytak száma 83 fő.

Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádióban péntek reggel elmondta, hogy új szakaszba lépett a koronavírus elleni küzdelem Magyarországon. Jövő héttől megkezdik a regisztráció alapú oltást, tehát mindaz, aki regisztrált, értesítést fog arról kapni, hogy mikor, hova érdemes elmennie beoltatni magát.

A regisztráltak száma jelenleg 2 millió fő környékén mozog.

„Mindannyian tudjuk, hogy ez kevés ahhoz, hogy az egész társadalom védetté váljon, ezért mindenkit biztatok, hogy regisztráljon”– közölte a miniszterelnök.

Anglia – új vírusvariáns, új vakcina

A Novavax Londonban ismertetett közleménye szerint a 15 ezer résztvevővel elvégzett nagy-britanniai vizsgálat kimutatta, hogy a Covid-19 betegséget okozó koronavírus eredeti változatával szemben a vakcina 95,6 százalékos, az új brit variánssal szemben 85,6 százalékos hatékonyságú.

A cég számítási módszertana alapján a Novavax oltóanyag hatékonysága a vizsgálati csoport összességére vetítve 89,3 százalékos. A vállalat közölte: a vizsgálatsorozatban 18 és 84 év közötti életkorú önkéntesek vettek részt, 27 százalékuk 65 évesnél idősebb.

A brit kormány karácsony előtt jelentette be az új koronavírus-variáns azonosítását. A vizsgálatok adatai szerint a variáns 30-70 százalék közötti mértékben lehet fertőzőképesebb a korábban azonosított típusnál.

A Novavax az első olyan oltóanyag, amely az alkalmazási próbaszakasz idején bizonyult magas hatékonyságúnak az új koronavírus-variánssal szemben.

A brit gyógyszerfelügyeleti hatóság (MHRA) által eddig jóváhagyott vakcinák mindegyikének klinikai próbái már lezárultak, amikor a brit kormány bejelentette az új koronavírus-variáns azonosítását.

Sir Patrick Vallance, a brit kormány tudományos főtanácsadója azonban minapi sajtótájékoztatóján közölte: a vizsgálati eredmények alapján a Nagy-Britanniában már forgalomba került oltóanyagok is ugyanolyan hatékonyak az új vírusváltozattal szemben, mint az először felbukkant koronavírus-variáns ellen.

Az MHRA eddig a Pfizer és a BioNTech, az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca, valamint a Moderna vakcináinak nagy-britanniai forgalmazását engedélyezte.

A december 8-án kezdődött nagy-britanniai oltási kampány az első két oltóanyaggal folyik, az amerikai Moderna vállalat vakcinája várhatóan tavasszal érkezik.

Clive Dix, a brit oltási kampány szervezésére alakult kormányzati munkacsoport elnöke a Novavax beszámolója utáni nyilatkozatában látványosnak nevezte a vakcinával folytatott próbák eredményeit. Dix kiemelte: különösen biztató, hogy az oltóanyag az újonnan felbukkanó variánsokkal szemben is magas hatékonyságú.

A hivatalos célkitűzés az, hogy február 15-ig a legveszélyeztetettebb lakossági csoportok mindegyik tagja – Angliában ez 16 millió embert érint – megkaphassa a koronavírus elleni oltásnak legalább az első dózisát, őszre pedig a teljes felnőtt brit lakosság részesüljön a vakcinából.

 

Kiemelt képünk forrása: Pixabay

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre