Az EU szigorúbb utazási szabályokat javasol

Az Európai Bizottság azt javasolta a tagállamoknak, hogy szigorítsák beutazási szabályaikat, hogy csökkentsék a koronavírus és mutációi terjedését az unióban.

A javaslatok értelmében a tagállamokba az unión kívüli országokból csak az indulás előtt 72 órával elvégzett negatív teszttel lehetne belépni, 10 és 14 nap közötti karanténkötelezettséget vállalva. Ez uniós és EU-n kívüli állampolgárokra egyaránt vonatkozna, azzal a különbséggel, hogy az EU-s állampolgárok a tesztet megérkezésük után is elvégeztethetik.

„Sürgősen csökkenteni kell az utazással kapcsolatos fertőzési kockázatokat, hogy mérsékeljük a tagállamok egészségügyi intézményeire nehezedő terheket” – mondta Didier Reynders jogérvényesülésért felelős uniós biztos a testület sajtótájékoztatóján.

A bizottság továbbá megtiltana minden, nem elengedhetetlennek minősülő utazást az unión belül.

Mivel jelenleg szinte egész Európa a magas fertőzési kockázatot jelző „vörös” kategóriába tartozik, az unió „sötétvörös” kategóriát is bevezetne a színkódok közé. Ez azokat a területeket jelölné, ahol kiugróan magas a fertőzöttek száma. A „sötétvörös” zónába azok a régiók tartoznának, ahol a fertőzöttek napi aránya 100 ezer emberre vetítve legalább két héten keresztül folyamatosan meghaladja az 500-at.

 

(MTI)

Kiemelt képünkön feltorlódott kocsisor látható az osztrák-magyar határon, Nickelsdorf közelében 2020. szeptember 1-jén hajnalban. MTI/EPA/Christian Bruna