Még Jourová szerint sincs rendben Trump kitiltása a közösségimédia-felületekről

Angela Merkel hétfői nyilatkozata után szerdán Vera Jourová a Politico hírportálnak adott interjújában is problémásnak ítélte Donald Trump kitiltását a közösségimédia-felületekről.

Veszélyes a szólásszabadságra nézve az a tény, hogy az internetes óriásvállalatok tisztázatlan kritériumok alapján akarattal elhallgattatták platformjaikon a még hivatalban lévő amerikai elnököt, Donald Trumpot – jelentette ki Vera Jourová, az Európai Bizottság átláthatóságért és értékekért felelős biztosa az uniós ügyekkel foglalkozó Politico hírportálnak adott szerdai interjújában.

„Annak ellenére, hogy úgy vélem, Trump elnök felelőtlen viselkedése és erőszakra buzdítása után megérdemelte, hogy letiltsák, egyértelmű, hogy ez így nem mehet tovább” – jelentette ki az EU-biztos. Véleménye szerint az óriásvállalatoknak el kell fogadniuk a „szigorúbb szabályozást, az érvényesíthetőbb kötelezettségeket és a fokozottabb felelősségvállalást” az oldalaikon megjelenő tartalmakért.

Ezt igyekszik elősegíteni az Európai Bizottság nemrégiben bemutatott jogszabály-tervezete (Digital Service Act & Digital Markets Act), amely az online platformok elszámoltathatóságára és az illegális tartalmak hatékonyabb eltávolítására irányul.

A cseh Jourová véleménye szerint a brüsszeli bizottság decemberben elfogadott cselekvési terve az európai demokrácia megerősítésére hatékony intézkedéseket határoz meg például a félreinformálás internetes terjedése ellen és egy átláthatóbb, kiszámíthatóbb internetes rendszer kialakításának irányában. „Mi, a demokrácia szószólói, naivan azt hittük, hogy a demokrácia megvédi önmagát, pedig törékeny és ki van téve a kívülről vagy belülről érkező támadásoknak” – mondta az EU-biztos, utalva ezzel mind a zavargásokra, mind pedig az óriásvállalatok látszólag önkényes működésére.

MTI/Néma Balázs

Kiemelt képünk forrása: MTI/EPA/Julien Warnand