Tavaly 340 millió keresztényt üldöztek

Folyamatosan emelkedik az üldöztetésnek kitett keresztények száma a világon, tavaly ez a szám már 340 millió volt - mutat rá a Portes Ouvertes (Nyitott Ajtók) nevű, francia protestáns nem kormányzati szervezet (NGO) szerdán közzétett, 50 országot vizsgáló éves jelentésében.

A protestáns szervezet rámutat arra, hogy míg a 2019-es jelentésük 260 millió üldözött keresztényről számol be, ez a szám 2020-ban 80 millióval nőtt.

Az ellenük elkövetett támadások a szervezet szerint a „hétköznapi elnyomástól” a legszörnyűbb erőszakcselekményekig terjednek.

A beszámoló különösen aggasztónak találja a helyzetet Afrika szubszaharai térségében, Ázsia déli részén és a Közel-Keleten. Az itt tapasztalt diszkriminációt – elsősorban Ázsiában – a vallással összefonódott nacionalizmussal, Afrikában pedig a fekete kontinensen egyre terjedő, szélsőséges iszlamista tanokkal indokolja.

A jelentés kiemeli, hogy jelentősen nőtt a meggyilkolt keresztények száma is, a 2019-es 2983-ról 4761-re. Patric Victor, az iroda igazgatója szerint 90 százalékukat Afrikában ölték meg.

A szervezet megemlíti, hogy csökkent a templomok ellen elkövetett támadások száma, mindazonáltal hozzáteszi, hogy 2019-ben sok templomot örökre bezártak.

A legtöbb templom Kínában és Nigériában vált a vallásüldözés áldozatává.

Nőtt a hitük miatt őrizetbe vett keresztények száma is: tavaly 4277 volt, míg 2019-ben 3711. Az őrizetbevételek csaknem fele Eritreában és Kínában történt.

A jelentést szerint a keresztények helyzete kétségkívül Észak-Koreában a legrosszabb, ahol a vallásosság rendszerellenes bűncselekmény, és munkatáborba küldenek miatta.

Észak-Koreát a listán Afganisztán, Szomália, Líbia, Pakisztán, Eritrea, Jemen, Irán, Nigéria, India, Irak és Szíria követi.

A Nyitott Kapuk 1976-ban alapított francia irodája 60 országban van jelen, ahol „lelki és humanitárius segítséget” nyújt az üldözött keresztényeknek.

 

(MTI)

Kiemelt képünk forrása: Pixabay.com

Iratkozzon fel hírlevelünkre