Egy honatya „igazsága” – gondolatok Hadházy feltételezéséről

A napokban olvastuk a szentleckében Szent János apostol szavait: „Mindenki, aki szeret, Istentől született, és ismeri Istent. Aki nem szeret, az nem ismeri Istent, mert Isten maga a szeretet.” (1Ján 4, 7-8)

XVI. Benedek pápa írta Caritas in veritate kezdetű enciklikája elején: „Az igazság védelmezése, alázatos és meggyőződéses kifejezésre juttatása, valamint az életben való tanúsítása – ezek a szeretet kívánatos és nélkülözhetetlen formái.”

Miért ez a két idézet? Nemrég olvastam Hadházy Ákos országgyűlési képviselő friss bejegyzését közösségi oldalán. A szöveg így kezdődik:

„Drámai videó jutott el hozzám, amelyen az látszik, hogy a szentendrei halottasházban annyi az elhunyt, hogy egyszerűen nem férnek el a holttestek. Megdöbbentő és kegyeletsértő módon a koporsókra nem tették rá a fedelet, hiszen akkor a plafonig érnének az elhunytak. Így viszont a nyitott koporsóban fekvő testekre fektetik rá az újabb koporsót. A videó készítője szerint ezek az emberek az otthonukban hunyhattak el, de vírusfertőzés miatt, ami szintén számos kérdést vet fel – leginkább azt, hogy lehet az, hogy ezek az emberek nem jutottak el a kórházba? A Facebookra természetesen nem tehetek ki ilyesmit, de erős idegzetűek megnézhetik a felvételt itt.”

Megnéztem a közel egy perces felvételt. Amit láttam, tényleg elszomorító. Akár van járvány, akár nincs. A szentendrei temető halottasházában készült felvételt kommentáló sorok azonban szintén elszomorítóak. Hadházy képviselő úr ugyanis azt mondja, a videó készítője szerint ezek a halottak „otthonukban hunyhattak el, de vírusfertőzés miatt”.

Magyarán: nincs állítás, csupán feltételezés. S ez már elegendő arra, hogy a képviselő úr politikai célra használja föl a rövid felvételt. Pontosabban: a halottakat.

Kérdés persze, miért nem fordult Hadházy úr az illetékesekhez. Szentendre polgármestere nem kormánypárti, a képviselőtestület tagjainak többsége sem az. A temetőben tapasztalható állapotokat nekik kell kivizsgálniuk, ez az ő hatáskörükbe tartozik. Ehelyett a képviselő úr a nyilvánosság elé lép, s – láss csodát – a kormányt támadja. Mert a felvételen látható koporsókban olyanok fekszenek, akik talán, esetleg vírusfertőzés miatt hunyhattak el, ráadásul otthonukban, talán, esetleg megfosztva a kórházi kezelés lehetőségétől. Vagyis semmi sem biztos, de lehet. S ezzel a lehettel már hergelni lehet az embereket, elég csak elolvasni a bejegyzés alatt sorjázó hozzászólásokat.

De lássuk Hadházy úr további okfejtését:

„A késői, kaotikus és dilettáns járványvédelem, az eleve hiányos kapacitású egészségügy és a valóságot kozmetikázó propaganda együttesen még a hivatalos adatok szerint is Európa egyik legsúlyosabb járványhelyzetét okozta Magyarországon. A valós helyzet azonban még a hivatalosnál is rosszabb lehet, különben miért tagadnák meg részletes, kórházankénti halálozási adatok kiadását. Eközben a propaganda a valósnál jóval pozitívabb képet próbál kelteni, Orbán Viktor pedig egyenesen azt mondta: KIVÉDTÜK a második hullámot. Ez a hazudozás csak tovább súlyosbítja a helyzetet, hiszen sokakban hamis biztonságérzetet kelthet, erősítheti a járványtagadó nézeteket – pedig még egyáltalán nincs itt a lazítás, sőt, a videó tanúsága szerint a jelenlegi intézkedések sem elégségesek.”

Látjuk, a szentendrei lehet csak ugródeszka, a többi színtiszta politika: a képviselő úr a kormányt vádolja hazudozással, dilettáns járványvédelemmel. Érveket ugyan nem tálal föl (figyeljünk föl a szövegben a „lehet” szóra), csak annyit állapít meg az idézett szöveg végén, hogy „a videó tanúsága szerint a jelenlegi intézkedések sem elégségesek”. Láttuk, ezzel az állítással az a baj, hogy nincs aládúcolva semmivel. Azt ugyanis maga Hadházy úr sem tagadta szövege elején, hogy a videó készítője is csupán feltételezi, hogy ezek a halottak otthonukban, „vírusfertőzés miatt” hunyhattak el. Ha nincs bizonyított tény, akkor a vádaskodás értelmetlen, okafogyott. 

Bizonyíték tehát nincs arra, hogy ezek a halottak otthonukban hunytak el a járvány áldozataiként, csupán annyit tudunk, hogy a szentendrei temetőhöz tartozó épületben kegyeletsértő módon helyezik el az elhunytakat. Erről azonban a kormány nem tehet, ezért a temető vezetése, felügyeleti szerve felelős.

XVI. Benedek szavaival kezdtem. Hadházy Ákos nem az igazságot, hanem a maga politikai célú „igazságát” védelmezi. Ami szeretet híján csak idézőjeles „igazság”. Vagyis hamisság.

S a hamisság is fertőzhet, ha nincs meg a szeretet ellenszéruma.

 

Szalay László

A szerző korábbi írását ide kattintva olvashatják. 

Karanténba helyezett asszonyság

Kiemelt kép: Facebook, Hadházy Ákos hivatalos oldala.

Iratkozzon fel hírlevelünkre