Az USA leendő alelnöke Martin Luther Kingtől lophatott gyerekkori emlékeket

Kamala Harris elnöke

Lassan hozzászokhatunk a post-truth világhoz – amit a baloldal előszeretettel igyekszik a konzervatív világlátásúak stigmatizálására használni, pedig épp ők azok, akik lubickolnak benne, lásd példának okáért az egész BLM-mozgalmat és az abból kinövő, angolszász kulturális forradalmat –, de amit Kamala Harris nemrég előadott, az egy egészen új szintet képvisel.

Az USA leendő alelnöke ugyanis egy az egyben saját, gyerekkori élményének állított be egy történetet, amit Martin Luther King mesélt egy 1965-ös beszélgetésen. Az Elle magazin októberben interjút készített Harris-szel, amiben a demokrata politikusnő elmesélte, hogy gyermekkorában a családjával részt vett egy polgárjogi tüntetésen, amelyen feltűnően durcásan viselkedett, ezért az édesanyja megkérdezte tőle, mi baja van, mit szeretne. Mire a későbbi ügyésznő annyit válaszolt, hogy szabadcágot! (Az angol, hangutánzó fweedomot talán így lehet a legjobban lefordítani.)

A felgöngyölített történet. Forrás: Twitter

Így az Elle olvasói és mindenki más, aki egyéb szemlézések során tudomást szerezhetett erről a történetről, összegezhette magában, hogy Kamara Harris már egészen fiatalon szívén viselte az elnyomottak minden gondját és baját, gyerekként is a lehető legjobb emberként gondolkozott és természetesen egészen kicsiként rögvest tiszteletét tette a küzdelmes, de szükséges felvonulásokon.
Az ember persze elgondolkozhat azon, hogy amennyire szirupos a történet, pont annyira tűnik kitaláltnak, de miért ne.

Igen ám, de az internet szemfüles népe nagyon hamar rájött, hogy Kamala Harris sztorijában nem sok igazság van, egészen pontosan semmi. Megtalálták ugyanis azt az 1965-ös interjút, amiben Martin Luther King-interjút elmondja, milyen mély nyomot hagyott benne, amikor egy kislány valamelyik gúnyolódó rendőrnek a tömegrendezvényükön a kérdésre, hogy mit szeretne, azt válaszolta, hogy szabadcágot! (King a fee-dom szót használta hangutánzásként.)

A történet talán igaz, talán nem, de még ha feltételezzük is azt a nem túl valószínű szcenáriót, hogy King véletlenül a kis Harris-szel találkozott, és eltekintünk attól, hogy birminghami eseményként tálalta az egészet, míg Harris oaklandiként, akkor is arra jutunk, hogy a Martin Luther King szerint 7-8 éves kislány nem lehetett az események idején 1 éves Harris.

Biden korábban komplett beszédeket nyúlt le – 1980-as évek végi, első elnökjelöltségi fiaskóját is ennek köszönhette –, Harris-nek már csak megkonstruált gyerekkori emlékek jutottak.

 

Trombitás Kristóf

A szerző további írásait ide kattintva olvashatja

 

Kiemelt képünkön: Kamala Harris. Forrás: MTI/AP/Stephen B. Morton

Iratkozzon fel hírlevelünkre