Azbej Tristan: Ahol a szükség, ott volt a Hungary Helps

„Erre az évre is igaz volt, hogy ahol a szükség, ott a Hungary Helps” – írta az év eredményeit összegző közösségi bejegyzésében Azbej Tristan. Az üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps program megvalósításáért felelős államtitkár úgy fogalmazott, bár a koronavírus-járvány miatt a fókusz a hazai segítségnyújtáson volt, hazánk nem feledkezett meg az üldözött keresztényekről. 

Az év elején Magyarország megnyerte ennek a rendkívül fontos ügynek a világ legnagyobb szuperhatalmát, az Amerikai Egyesült Államokat, írta Azbej, majd az év folyamán önkénteseket küldtünk segítségnyújtásra a Kongói Demokratikus Köztársaságba, együttműködési megállapodásokat kötöttünk Észtországgal és Lengyelországgal, partnerséget építettünk Görögországgal, Szlovéniával. 

Az államtitkár sorra vette a támogatási projekteket is. Összefoglalójában kitért arra, hogy a Hungary Helps program keretében

hazánk támogatta az illegális bevándorlók által megrongált görög templomok helyreállítását, 

a bejrúti katasztrófában keletkezett károk enyhítését, az ellátás teljes hiányával szembenéző nigériai keresztény közösségeket, a világjárvány miatt gazdaságilag kilátástalan helyzetbe került szentföldi iskolák újranyitását, a kenyai oktatási, egészségügyi és szociális projektek megvalósítását, valamint keresztény ösztöndíjasaink sikeres lediplomázását is.

Azbej Tristan jelezte, hogy Magyarország részt vállalt a karabahi fegyveres összetűzések elől elmenekült civilek örményországi rehabilitációjában, valamint az Örmény Apostoli Egyház közösségi, vallási és humanitárius projektjeit is támogatta. Ezen felül segítette az ukrajnai fegyveres konfliktus áldozatainak krízisközpontját, valamint

a horvátországi földrengések által okozott károk enyhítését.

„Honvédségi kiképzésen vettünk részt a még felkészültebb humanitárius és önkéntes küldetésre, kommunista villából üldözött keresztény vendégházat alakíttattunk, elindítottuk az Önkéntes Programunkat” – sorolta az államtitkár.

Azbej Tristan hangsúlyozta: a segítő Magyarország programja ezidáig 100 ezer szükséget szenvedő ember túléléséhez, szülőföldön maradásához, migrációból való hazatéréséhez járultunk hozzá. 

„Ha ennek az évnek ez az egymás iránti felelősség az öröksége, akkor győztesen lépünk át 2021-be” – fogalmazott év végi összegzésében Azbej Tristan.

 

Kapcsolódó, olvasásra ajánlott írásunk:

Hatalmas a segítőkészség Magyarországon! – Azbej Tristan a Vasárnapnak

Iratkozzon fel hírlevelünkre