December 27-én indul az egészségügyi dolgozók oltása

December 27-én a Dél-pesti Centrumkórházban kezdődik az egészségügyi dolgozók koronavírus elleni oltása – közölte az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján szerdán. Müller Cecília ismertette: december 26-án, ahogy minden európai uniós tagállam, így Magyarország is 10 ezer oltóanyagot kap.

Elmondta: kedden megérkezett a vakcina leirata, amely tartalmazza a betegek tájékoztatásához szükséges, illetve az oltási technikára vonatkozó ismereteket. Az oltás menetéről szólva kifejtette: az oltóhelyeken először teljes körű felvilágosítást kap az oltakozó, majd ki kell töltenie egy az egészségi állapotára vonatkozó kérdőívet és egy beleegyező nyilatkozatot; ezután kapja meg a páciens az oltást, amely után 20 percig megfigyelés alatt tartják; a beoltottak oltási igazolási kártyát kapnak, amelyen szerepelnek az adataik, az oltás száma, illetve az, hogy mikor kell a második, a védettséget biztosító oltásra jelentkezniük.

A vakcina beadása után jellemzően helyi reakciók – fájdalom, bőrpír, duzzanat – fordulhatnak elő, melyek maguktól elmúlnak.

Nagyon ritkán jelentkezhet nyirokcsomó-duzzanat, izomfájdalom, esetleg hőemelkedés, amely paracetamol tabletta hatására megszűnik. Az oltás után pihenés javasolt, nehéz fizikai munka végzése nem ajánlott – közölte a szakember. – Egyelőre nem ajánlják az oltást a várandósoknak, illetve azoknak, akik 2-3 hónapon belül tervezik a gyermekvállalást – tudatta a főorvos.
A gyártó tájékoztatása szerint folyamatosan érkezik majd vakcina az országba. Már az ünnepek után nagyobb számban tudnak oltakozni az egészségügyi dolgozók, majd a szociális intézmények munkatársai, lakói, a rendvédelmi szervek tagjai – mondta Müller Cecília.

Azt kérte mindenkitől, éljen a lehetőséggel, hiszen Magyarországon nagy fokú bizalom van a védőoltások iránt.

Mint mondta, korábban számos fertőző betegségtől sikerült megszabadulni éppen a védőoltásoknak köszönhetően. Müller Cecília kitért arra is, hogy a vakcinainfo.gov.hu-n már több mint 300 ezren jelentkeztek a koronavírus elleni oltásra, és egyre többen küldik vissza a postán megkapott regisztrációs anyagot. Hozzátette: ez tervezhetővé teszi az oltást.

Az óvodai és iskolai dolgozók december 30-án 12 óráig a pedszures.kh.gov.hu címen online foglalhatnak időpontot a január 2-ra és 3-ra, országszerte 99 mintavevő ponton meghirdetett csoportos koronavírus-tesztelésre.

A főorvos azt javasolta az érintetteknek, ezt tegyék is meg, emlékeztetve arra, hogy a korábban végzett csoportos tesztelés során a tünetmentes pedagógusok között 2 százalékos volt pozitivitás aránya. A járványügyi adatokról szólva közölte, az új fertőzöttek száma napok óta stagnál, enyhén csökken. Az elmúlt 24 órában 1894 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést, ezzel 308 262-re emelkedett az azonosított fertőzöttek száma. Az elvégzett tesztek száma meghaladja a 2,5 milliót. Meghalt 154 többségében idős, krónikus beteg, de az elhunytak között ismét voltak fiatalok is, köztük egy 29 éves páciens. 6727 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 495-en vannak lélegeztetőgépen.

Kérdésre válaszolva elmondta, akinél a fertőzés súlyos, középsúlyos tüneteket okozott, kórházi kezelésre szorult, visszahívják kontrollra az egészségügyi intézmények, annak érdekében, ha valamilyen szövődmény jelentkezik, be tudjanak avatkozni.

Müller Cecília felhívta a figyelmet: ha valaki a koronavírus okozta tüneteket észlel magán, telefonáljon a háziorvosának vagy ügyeleti időszakban a központi háziorvosi ügyeletre. Légszomj vagy más fenyegető állapot esetén a mentőket kell hívni. A szakember elmondta, az első védőoltás után fokozatosan fejlődik ki a védettség, ennek megerősítéséhez van szükség a második oltásra. A teljes védelem a második oltást követő hetedik nap körül alakul ki. Az első oltást követően is fokozottan be kell tartani a higiénés szabályokat. Ha valakinél akut megbetegedés zajlik, nem kaphatja meg a második oltást.

– A maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt kedden 276 emberrel szemben intézkedtek a rendőrök – mondta a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese. Kiss Róbert közölte: a védelmi intézkedésekről szóló kormányrendelet szeptember 21-ei hatályba lépése óta 15 408 rendőri fellépés történt szabálytalan maszkviselés miatt.

– A keddi maszkviseléssel kapcsolatos intézkedések közül 248 a tízezernél több lakosú települések önkormányzati rendeleteiben meghatározott maszkviselési kötelezettségek be nem tartása miatt történt – ismertette. Hozzátette: a rendőrök közülük 106 embert figyelmeztettek, 84 alkalommal helyszíni bírságot szabtak ki és 58 feljelentést tettek.

Emellett a tömegközlekedési eszközökön és megállóhelyeken kedden 10, míg üzletekben és bevásárlóközpontokban 18 emberrel szemben intézkedtek a rendőrök a maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt

– közölte az operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese. Kiss Róbert kitért arra is, hogy a kereskedelmi üzletekre, a vendéglátóhelyekre, a szálláshelyekre, valamint a szabadidős létesítményekre vonatkozó korlátozó intézkedések megszegése eddig 653 rendőri fellépést vont maga után. Ebből 172 az üzemeltető vagy a tulajdonos szabályszegésével, 481 az üzletek, létesítmények nyitvatartásával és az üzletben tartózkodás tilalmával volt összefüggésben.

A kijárási tilalmat kedden 381-an szegték meg, a november 4-étől hatályos kijárási korlátozás, valamint a november 11-étől hatályos kijárási tilalom óta a rendőröknek 16 113 szabályszegővel szemben kellett intézkedniük – jegyezte meg. Kiss Róbert szólt arról, hogy a Magyarországon átutazók ellenőrzésekor a rendőrök kedden 155 emberrel szemben léptek fel, a beutazási korlátozásokról szóló jogszabály szeptember 1-jei hatályba lépése óta 8513 átutazóval szemben intézkedtek. Jelezte: kedden a rendőrök 11 099 alkalommal ellenőrizték személyesen a házi karanténban lévőket, 3719 ilyen korlátozó intézkedést rendeltek el, így

most 29 316 ember járványügyi megfigyelése, elkülönítése van hatályban, az online ellenőrzésre fejlesztett mobilalkalmazást 3926-an használják.

Az ügyeleti központ vezetőhelyettese kérdésre válaszolva elmondta, hogy bár a szentestére vonatkozó védelmi intézkedés december 24-én 20 óra és 25-én 5 óra között felmentést ad a kijárási tilalom alól, a kormányrendelet nem érinti a közterületi magatartási szabályokat, azaz a csoportosulás és a gyülekezés tilalma erre az időre is érvényben marad.
Kiss Róbert közölte, hogy az operatív törzs legközelebb december 28-án tart online sajtótájékoztatót.

MTI

(Kiemelt képünk forrása: Pixabay.com)

Iratkozzon fel hírlevelünkre