A járvány kissé beleszólt a gyermekvállalási hajlandóságba

A Richter Gedeon Nyrt. Ragaszkodj hozzá! programja felmérést készített arról, hogyan alakul a magyar párok gyermekvállalási kedve a koronavírus-járvány idején. Az eredmények azt mutatják, hogy a párok nagy része elhalasztotta a babaprojektet, mert tart a vírus esetleges szövődményeitől.

A világjárvány teljesen megváltoztatta az eddigi életünket. Az egzisztenciális bizonytalanság, a félelem a munkahely elvesztésétől, a rettegés szeretteink megbetegedésétől teljesen átrajzolta a 2020-as évet. A fiatal párok hiába álmodoztak a jövőjükről, tervezgették a családalapítást, ennyi kérdőjellel nem mernek belevágni a babaprojektbe. Ez a jelenség nem magyar sajátosság – a világ több táján szintén észlelhető.

Az online kérdőíves felmérés – amely nem reprezentatív, de erős tendenciát jelez – 2020. november 6. és 20. között, 672 kitöltő részvételével zajlott. A kutatásban szereplők közül a legtöbben 25 és 35 év közötti, felsőfokú végzettséggel rendelkező, városi nők voltak, akik döntő többségükben szellemi munkát végeznek, házasságban vagy élettársi kapcsolatban élnek – és még nincs gyermekük.

Családalapítás a koronavírus idején (A kép forrása: Ragaszkodj hozzá! program)

A válaszadók 65,2 százaléka vallotta azt, hogy befolyásolta a gyermekvállalással kapcsolatos terveit a járványhelyzet, és későbbre halasztotta a babaprojektet, mert nem szeretne a babavárás során a vírus miatt aggódni. 31,7 százalékuk, mint kiderült, nem változtatott semmin, mindent úgy csinál, ahogyan eddig.

A kérdőívet kitöltők arra kérdésre is válaszoltak, hogy mitől félnek a vírussal kapcsolatban a leginkább. A többség (68,9 százalék) attól tart, hogy az édesanya a terhesség alatt elkapja a koronavírust, amely akár súlyos következményekkel is járhat mind a mamára, mind a babára nézve. 10,4 százalékuk amiatt aggódik, hogy a babavárás időszaka nem lenne az az örömteli, boldog periódus az életükben, amilyennek lennie kellene. Mindig ott motoszkálna a fejükben a vírustól való félelem, és ez megkeserítené az egészet. A válaszadók 7,8 százaléka tart egzisztenciális gondoktól, azaz attól, hogy elveszíti a munkáját, s így nem tudja majd megadni a gyermekükének azt, amit elterveztek.

A felmérés ugyanakkor rávilágít, hogy a vírusos időszaknak pozitív hozadéka is van, ugyanis a megkérdezettek 74,4 százaléka jobban odafigyel saját maga és párja egészségére, életmódot változtatott, egészségesebben táplálkozik, többet sportol, hogy megerősítse a szervezetét. A pandémiás időszak a kutatás szerint közelebb hozta egymáshoz az embereket, ugyanis 72,3 százalék vallotta azt, hogy sokkal többet foglakozik a vírus megjelenése óta szeretteivel, valamint erősíti a lelki köteléket családtagjaival, barátaival.

Életmódváltás a koronavírus idején (A kép forrása: Ragaszkodj hozzá! program)

Végérvényben kijelenthető, hogy az elmúlt 10 hónap magával hozta a párok gyermekvállalási kedvének csökkenését, a babaprojektek visszaszorulását. Viszont azzal, hogy egy óriási felkiáltójelet tartott a társadalom elé, felhívta a figyelmet arra, hogy milyen fontos minden körülmények között odafigyelnünk nemcsak testünk, hanem lelkünk egészségére is – hiszen mindkettő állapotán múlhat a jövő generációja.

 

Kapcsolódó, olvasásra ajánlott írásunk:

Elérkezett az idő, hogy megmérettessünk – Bagdy Emőke a Vasárnapnak

Kiemelt képünk forrása: Pixabay

Iratkozzon fel hírlevelünkre