A közel-keleti keresztények használatába kerül az egykori Kádár-villa

Orbán Viktor miniszterelnök ünnepélyes keretek között átadta a Budapest II. kerületében található hajdani Kádár-villa kulcsát II. Efrém Ignác szír ortodox pátriárkának, így az egyházellenes pártállam néhai vezetőjének rezidenciája az üldözött keresztény egyház használatába kerül - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár.

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök fogadja II. Efrém Ignác szír ortodox pátriárkát 2020. december 16-án.

A baráti találkozón a magyar kormányfő és a szír pátriárka mellett Nikodémus moszuli szír ortodox érsek, Timoteus damaszkuszi szír ortodox érsek, valamint Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Azbej Tristan államtitkár is részt vett. II. Efrém Ignác pátriárka nagyrabecsülését fejezte ki a magyaroknak az üldözött keresztények érdekében tett erőfeszítéseikért, egyben köszönetet mondott az épület használatának felajánlásáért – mondta a sajtófőnök.

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen a Budapest II. kerületében fekvő hajdani Kádár-villa 2020. december 16-án.

Havasi Bertalan emlékeztetett: a magyar kormány a Hungary Helps Program keretében immár negyedik éve nyújt életmentő segítséget a hitük miatt üldöztetést szenvedő keresztény közösségeknek szerte a világon. A magyar támogatásnak köszönhetően valósultak meg a szír ortodox egyház szíriai, iraki, jordániai és libanoni humanitárius projektjei is, melyek hosszú távon biztosítják a helyi keresztény közösségek szülőföldön való megmaradását.

 

(MTI)

Azbej Tristan, az üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps Program megvalósításáért felelős államtitkár Facebook bejegyzésében üdvözölte az eseményt:

Méltó válasz az egyházellenes kommunista terrorra: az egykori Kádár-villa az üldözött keresztény egyház használatába kerül!

A miniszterelnök ma reggel ünnepélyesen átadta a Kádár-rezidencia kulcsait II. Efrém Ignác szír ortodox pátriárkának, így is kifejezve Magyarország kiállását az üldözött keresztény közösségek mellett.

A szír ortodox egyház hiánypótló munkájával kulcsszerepet vállal a válság sújtotta közel-keleti régió stabilizálásában és az Európára nehezedő, egészségügyi fenyegetést is jelentő migráció megfékezésében. A Hungary Helps – Magyarország segít programmal ezért is támogatjuk szíriai, iraki, jordániai és libanoni humanitárius projektjeit, biztosítva ezáltal a helyi keresztény közösségek szülőföldön való megmaradását – írta Azbej Trisztán bejegyzésében.

 

Kiemelt képünkön Orbán Viktor miniszterelnök ünnepélyes keretek között átadta a Budapest II. kerületében fekvő hajdani Kádár-villa kulcsát II. Efrém Ignác szír ortodox pátriárkának 2020. december 16-án. Mellettük Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes, Azbej Tristan, az üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps program megvalósításáért felelős államtitkár és Timoteus damaszkuszi szír ortodox érsek. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán