Trianon határain címmel szervez online konferenciát a FISZ

Online konferenciát szervez december 14. és 19. között Trianon határain címmel a Fiatal Írók Szövetsége (FISZ) – közölte az irodalmi szervezet az MTI-vel kedden. A közlemény szerint december 14-én a konferencián szó lesz a magyarországi és határon túli magyar folyóiratokról, többek között arról, hogy milyen szakmai kapcsolatok alakultak ki a rendszerváltozás után az erdélyi, felvidéki és magyarországi irodalmi lapok között. A beszélgetésben Berényi Emőke, Láng Zsolt, Szalay Zoltán és Zelei Dávid vesz részt.

December 16-án a Kis magyar kánonokról szerveznek beszélgetést. Hol értek össze és hol tértek el az anyaországi és a határon túli magyar irodalom kánonjai? Kánonhatár-e az országhatár? – ezekről a kérdésekről fog beszélgetni Selyem Zsuzsa, Csordás László, Csehy Zoltán, Bencsik Orsolya és Szilágyi Zsófia.

December 18-án a magyar irodalom Erdély-képéről lesz szó.

Mint írják, az Erdély-téma az elmúlt évtizedekben jelentős teret kapott a magyar irodalomban, elsősorban olyan jelentős szerzőknek köszönhetően, mint Bodor Ádám, Dragomán György vagy Tompa Andrea. A Korpa Tamás, Szálinger Balázs és Hermann Veronika részvételével zajló beszélgetés célja feltérképezni, milyen kortárs és történeti elemekből áll össze az Erdély-kép a magyarországi irodalmi képzeletben. Másnap, december 19-én György Péter és Smid Róbert a Trianon-emlékévről fog beszélgetni. A konferenciát a FISZ közösségimédia-oldalán lehet majd követni.

MTI

(Kiemelt képünk forrása: a FISZ Facebook-oldala.)

Iratkozzon fel hírlevelünkre