Több üzlet jogellenesen korlátozza az idősek vásárlási szokását

Tavaszi mintára több üzletben az előírtnál szigorúbban alkalmazzák a koronavírus-járvány elleni védekezés jegyében a héten bevezetett vásárlási idősávokat. Akad vegyesbolt, amely az idősek délelőtti két óráján kívül már nem vagy nem szívesen fogad veszélyeztetett korú vevőket, ám ez jogellenes - írta a szombati Magyar Nemzet.

A lap szerint míg a fiatalok alkalmazkodnak a 65 év felettiek “előjogaihoz”, az érintett korosztály az első adventi hétvé­géig a vártnál kisebb arányban fogta vissza délutáni látogatásait a zsúfoltabb helyeken.

Bubenkó Csaba, a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke felidézte a Magyar Nemzetnek, hogy a rendelet hétköznap 9 és 11, hétvégén 8 és 10 óra között kizárólag a 65 év felettieknek engedi meg a vásárlást a napi fogyasztási cikkeket, élelmiszereket árusító üzletekben és a patikákban, másként viszont nem korlátozza az idősebbek bolti látogatásait.

Jogellenes, ha az üzemeltető megtagadja a belépés lehetőségét a 65 év felettiektől – hangsúlyozta, hozzátéve: a szabad vásárlás lehetősége ellenére azt javasolják, hogy a védett korosztály tagjai a délelőtti idősávon kívül csak elkerülhetetlen esetben keressék fel az üzleteket, amelyekben karácsonyig egyre nőhet a vevők száma.

Azt is mondta, hogy fegyelmezettebb lett a lakosság a kereskedelemben. Többen vásárolnak egyedül, és terjed a gumikesztyű használata is – közölte Bubenkó Csaba.

A koronavírussal kapcsolatos híreinket, írásainkat itt tudják elolvasni.

(MTI, Magyar Nemzet)

Kapcsolódó, olvasásra ajánlott írásaink:

Merkely: Másfél millió magyar eshetett át eddig a koronavírus-fertőzésen

Milliós túlóraszámok – összeomolhat a svéd egészségügy

A magyarországi települések 91 százalékában van igazolt fertőzött

Kiemelt képünk forrása: MTI