Nem marad el a „vörsi csoda”

A koronavírus-járvány miatt nem kerül megrendezésre a Közép-Európa legnagyobb betleheme körül megtartott adventi vásár, ám a „vörsi csoda”, az óriási betlehem, ha kisebb is lesz, azért idén is felépül. Igaz, a Szent Márton-templomban felállított betlehem a járvány miatt nem fogad látogatókat, csak a helyi hívek előtt nyílik meg advent utolsó vasárnapján.

Simon György megkeresésünkre elmondta, hogy a járványveszély miatt számos változtatást kellett eszközölniük az idei Vörsi Betlehem felépítése során. Az elmúlt két évtized gyakorlatától eltérően ebben az esztendőben az óriási betlehem nem advent első, hanem utolsó vasárnapjára készül el. Jelentős változás még, hogy idén látogatókat sem fogadnak, ünnepi díszbe öltöztetett templomuk kizárólag a vasárnapi szentmise alatt lesz nyitva – elsősorban – a helyi hívek előtt.

Közel két évtizede évről évre tömött turistabuszok keresik fel az apró Somogy megyei falut, hogy láthassák a „vörsi csodát”. Az eddigi években november végétől február elejéig egy több mint 60 m²-es installáció került bemutatása a helyi plébániatemplomban.

A Vörsi Betlehem a Szent Márton püspök-templomban (Forrás: Wikipedia.hu)

Az óriási betlehem megalkotója a fiatalon elhunyt Futó Péter volt. Halála után az idősebb hívek vették át a megvalósítással járó feladatokat

„Sok idősebb építő van, mindenki félti az egészségét. Mindenki fél a járványtól – de meg fogjuk építeni a betlehemet!” – mondta Simon György betlehemépítő.

Az elsősorban a helyi hívek számára épülő betlehem bár idén kisebb lesz, még így is az ország legnagyobb betlehemei közé tartozik majd. A szokásoknak megfelelően a háttérben égősorral ellátott tuják lesznek láthatóak, alattuk pedig a speciális faszerkezet fogja tartani a Szent Család alakjait.

 

Tóth Gábor