Felfüggesztették a szülésznő-gyakornokot, mikor kiderült, hogy életpárti aktivista

Végre lezárulhatott a nottinghami medikushallgató, Julia Rynkiewicz ügye. A 25 éves Julia szülésznőnek tanult, azonban az egyetem vezetősége kizárta a kórházi gyakorlati képzésből, miután megtudta, hogy egy életpárti hallgatói csoport vezetője. 2019-ben egy négy hónapos alkalmassági vizsgálati eljárás indult ellene.

A Nottinghami Egyetem aztán idén januárban megváltoztatta a döntését, bocsánatot kért (erről az ADF is beszámolt az év elején), a fiatal katolikus nő azonban nem hagyta annyiban az ügyet.

„A megállapodás azt demonstrálja, hogy az egyetem velem kapcsolatos bánásmódja hibás volt, és míg én örülök, hogy továbbléphetek, abban reménykedem, hogy egyetlen másik tanulónak sem kell megtapasztalnia azt, amit nekem kellett”– írja Rynkiewicz The Daily Telegraph-nak adott nyilatkozata alapján a Catholic News Agency.

A nő szerint az egyetem éppen annak lenne a helye, hogy a hallgatók megosszák és megbeszéljék egymással a nézeteiket, az ővele történtek azonban ennek épp az ellenkezőjét érik el.

Többen aggodalmukat fejezték ki Rynkiewicz majdani praktizálása kapcsán, miután egy egyetemi napon a Nottingham Students for Life elnökeként arról beszélt, hogy számára az élet a fogantatással kezdődik és a természetes halállal ér véget. Nem sokkal később levelet kapott az egyetem vezetőségétől, melyben közölték: hivatalos panaszt tettek ellene.

Az egyetem szóvivője az ügy kapcsán elmondta, hogy „minden egyetem kiemelkedően komolyan veszi az alkalmassági vizsgálatokat, az egyetem bocsánatot kért Rynkiewicz kisasszonytól – és átgondoljuk, a jövőben miként kezeljük a hasonló eseteket”.

Catherine Robinson a Right to Life nevű életpárti szervezet angliai szóvivője üdvözölte az egyetem bocsánatkérését, azonban felhívta rá a figyelmet: az, hogy ilyesmi egyáltalán megtörténhetett, erősen figyelmeztet minket arra, hogy ez az egyetem nem veszi elég komolyan a vita, a párbeszéd melletti elköteleződését. 

Megszólalásában egy nemrégiben megjelent tanulmány eredményeit is felemlegette, amely rávilágít arra a szomorú tényre, miszerint az Egyesült Királyságban tanulók több mint negyede cenzúrázza a mondanivalóját – az oktatási intézményükkel való konfrontációtól tartva.

 

Kapcsolódó, olvasásra ajánlott írásunk:

Tanulj meg érvelni az életvédelem mellett!

 

Kiemelt képünk forrása: ADF International

Iratkozzon fel hírlevelünkre