Erdő Péter: az ember élete híd a múlt és a jövő között

Minden nemzedék híd a múlt és a jövő között, az ember feladata pedig az, hogy megépítse az élet, a szeretet és a tudás hídját - erről beszélt Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek advent első vasárnapjának előestéjén.

A bíboros a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus honlapján szombaton közzétett videóban azt mondta: a világjárvány ideje sokak számára gyászt, csüggedést, elbizonytalanodást jelentett. De ez az időszak alkalom arra is, hogy “elgondolkozzunk az életünkről”.

“Mert az ember élete, minden nemzedék élete híd a múltból a jövő felé. (…) Az élet hídját kell megépítenünk” – fogalmazott, hozzátéve, hogy ezen dolgoznak a szülők, az orvosok, a betegápolók és mindazok, akik az emberek egészségét és életét védik.

Erdő Péter szerint “meg kell építenünk a szeretet hídját is”.

A szeretetet pedig leginkább a családban lehet továbbadni a felnövekvő nemzedéknek. A szülők “ezt a drága kincset” adják tovább azzal, hogy “egymást szeretni tudó”, “barátságos, segítőkész és derűs embereket nevelnek” a társadalomnak.

Kitért arra: a tudás hídját is meg kell építeni. Mindazt a tudást, amit az emberiség felhalmozott, tovább kell adni, hogy a következő nemzedékek gyarapíthassák.

A pedagógusok, a nevelők, a kutatók, a tudósok mind-mind ezen fáradoznak, és ez a felelősség a mai nemzedéket is terheli. Ugyanakkor e kihívás egyben “nagyszerű feladat is”. Mert “mindennek akkor van igazán értéke, ha van értelme a múltunknak, van értelme a jövőnknek, van értelme egyén és közösség életének” – fogalmazott.

“Isten nem hagyja magára az emberiséget. Ő itt jár velünk a történelem útján, és vár bennünket egy boldogító örök találkozásra” – mondta a bíboros.

Hozzátette, hogy itt a földön is meg kell ragadni a találkozás alkalmait, amilyen például a jövő szeptemberre tervezett Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus is lesz.

Legyen Jézus “életünk sugárzó társa, legyen ő az, aki optimizmust és örömet hoz az életünkbe!” – zárta üzenetét Erdő Péter bíboros.

(MTI)

Iratkozzon fel hírlevelünkre