Hathárom! A győzelemtől erősödött a nemzeti öntudat

Az Aranycsapat Testület büszkén emlékezik arra a győzelemre, amelyet az angol sajtó már a találkozó lejátszása előtt az évszázad mérkőzésének minősített és a mai napig így emleget a sporttörténet.

Londonban, a Wembley Stadionban ezen a napon, 1953. november 25-én lépett pályára a magyar labdarúgó-válogatott és az Aranycsapat 6-3-ra legyőzte Angliát, ami állításuk szerint 90 évig senkinek sem sikerült – közölte az MTI-vel az Aranycsapat Testület.

Lomnici Zoltán, a testület elnöke közleményében hangsúlyozta, hogy a magyar gólokat Puskás Ferenc, Bozsik József és Hidegkuti Nándor lőtték és a csapat még az Angol Labdarúgó Szövetség vezetője, Sir Stanley Rous szerint is új elemeket vitt a labdarúgásba és „ezzel jelentősen előbbre vitte a sportág fejlődését”. Az olimpiai bajnok magyar válogatott a kontinensről érkezett első csapatként győzte le otthon Angliát.

„A győzelem társadalmi jelentősége is kiemelkedő, hiszen a háború után a vesztes magyarokat bűnös nemzetté kiáltották ki, megalázták és idegen érdekeknek szolgáltatták ki. A győzelem felemelte az emberek lelkét és a nemzeti öntudat erősödött.”

– fogalmazott Lomnici Zoltán.

Emlékeztetett rá, hogy az évszázad mérkőzése talán a legnagyobb nemzetközi visszhangot kiváltott magyar sportsiker, amely „erősítette hazánk elismertségét világszerte”.

„Puskás Ferenc és az Aranycsapat tagjainak nevét minden kontinensen ismerik és sokan őket tarják a legismertebb magyaroknak.

Figyelemre méltó, hogy Öcsi bácsi halálának évfordulójáról nemcsak itthon, hanem Spanyolországban is megemlékeztek, noha nem volt kerek az évforduló.” – áll a közleményben.

„Az Aranycsapat Testület a jövőben is mindent megtesz, hogy emlékezzünk a világhírű válogatott sikereire és büszke vagyok arra, hogy Buzánszky Jenő, a csapat akkori utolsó élő tagja felkért a hagyományok ápolására.” – írta Lomnici Zoltán.

 

(MTI)

Kiemelt képünkön Fenyvesi Máté volt válogatott labdarúgó látható (aki nyolc alkalommal játszott együtt az Aranycsapat tagjaival) átveszi az Emberi Méltóságért kitüntetést Lomnici Zoltántól, az Aranycsapat Emlékév Testület elnökétől, az Emberi Méltóság Tanácsának elnökétől a II. kerületi Ökoház Lovagtermében 2018. szeptember 20-án. MTI Fotó: Kovács Tamás

Iratkozzon fel hírlevelünkre