Bár nem életmentő beavatkozások, mégsem halasztják el az abortuszokat

Az ellátás zavartalan működése érdekében hazánkban ismét elhalasztanak minden, nem életmentő műtéti beavatkozást. Az abortuszt ellenzők lelkében így egy pillanatra felcsillant a remény: talán erre az időre felfüggesztik a védtelen életek kioltását is abban az esetben, ha a várandósság nem veszélyezteti az anya életét. Sajnos tévedtünk. A CitizenGO folytatja a legvédtelenebbekért indított aláírásgyűjtését, és arra kérik Dr. Kásler Miklós minisztert, hogy vigyázzon a legkisebb gyermekekre is ebben a nehéz időszakban, amikor legfőbb közös feladatunk az életek megóvása.

– A koronavírus-járvány miatt nem kerül elhalasztásra egyetlen abortusz sem, ezek a beavatkozások 12 héten belül megtörténnek – tájékoztatta lapunkat az Emberi Erőforrások Minisztériumának Sajtó- és Kommunikációs Főosztálya. Azért kerestük fel a tárcát, mert szerettük volna megtudni, hogy legalább a pandémia idejére felfüggesztik-e az abortuszok elvégzését. Hiszen a járvány miatt hozott intézkedésekből egyértelműen következne, hogy mivel a művi vetélés normál esetben nem életmentő beavatkozás, annak elvégzése is tilos. Erre azonban, úgy tűnik, mégsem vonatkozik a szabály. Mint a Főosztály leszögezte: a sürgős – akár szülészeti, akár nőgyógyászati – műtétek elvégzésének lehetőségét a továbbiakban is zavartalanul biztosítani kell.

Az életvédő CitizenGo a vírus első hullámának idején aláírásgyűjtést indított az abortuszműtétek – vírus idején is történő – végrehajtása ellen. Nehezményezték, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma egyrészt védi az életet a koronavírustól, másrészt nem tiltja annak kioltását az abortuszokkal. Most újraindítják az aláírásgyűjtést. – Hogyan alkalmazhat az Emmi ilyen hatalmas kettős mércét, hogy most, amikor megint kizárólag az életveszély vagy tartós egészségkárosodás elkerülése érdekében végeznek műtéteket Magyarországon, az abortuszokat újra kivételként jelölik meg?

Több embert ölnek meg az abortuszokkal nap mint nap Magyarországon, mint amennyien a koronavírusban meghalnak!

– nyilatkozta lapunknak Schittl Eszter, a CitizenGO magyarországi kampányigazgatója. Mint fogalmazott, embertelen fenntartani a gyilkos abortuszok rendszerét, főleg most, amikor az életek megóvása miatt egész országunk összefog.

– Folytatjuk a petíciós kampányunkat, amelyben arra kérjük Dr. Kásler Miklós minisztert, hogy vigyázzon a legvédtelenebb, legkisebb születendő gyermekekre is ebben a nehéz időszakban, amikor legfőbb közös feladatunk az életek megóvása. Felhívjuk ezért, hogy

módosítson az eljárásrenden, és vegye ki a kivételek köréből az abortuszokat.

Helyette biztosítsa és bővítse ki a válságba került várandós anyák és születendő gyermekeik védelmét szolgáló krízisintervenciót, építve a szociális ellátórendszerre, a védőnői hálózatra, az egyházakra, a segélyszervezetekre és az életvédő civil szervezetekre – tette hozzá.

Felkerestük Dr. Bálint Balázs szülész-nőgyógyász szakfelügyelő főorvost is, hogy megkérdezzük, életvédő, abortuszt etikai okokból nem végző szakemberként mi a véleménye. – Az abortusz mindenképp egy rossz megoldás egy olyan helyzetre, melyet emberként nekem nincs jogom felülbírálni – de etikailag, erkölcsileg nem szerencsés megoldás.

A legjobb az lenne, ha egyáltalán nem történne művi terhességmegszakítás, hisz nem ez a családtervezés megfelelő módszere

– hangsúlyozta. Hozzátette: az azonban tény, hogy nem lehet fél évet várni egy ilyen műtéttel, és ma a jog lehetővé teszi, hogy ennek lehetőségét biztosítsák az anyák számára – ennek pedig sajnos csak akkor lehet eleget tenni, ha ezt ilyen helyzetben is biztosítják… 

 

Kapcsolódó, olvasásra ajánlott írásaink:

„Meg kell állítanunk az abortuszpárti puccskísérletet”

Lenni vagy nem lenni – életvédelem kontra liberalizmus

Az abortuszt nem lehet kizárólag szubjektív döntésnek tekinteni

A petíciót itt írhatja alá.

 

Kiemelt képünk forrása: Flickr.com

Iratkozzon fel hírlevelünkre