Teljes kijárási tilalom lesz Ausztriában, az emberek megrohamozták a boltokat

Világszerte jelenleg Ausztriában a legmagasabb az új koronavírus-fertőzöttek aránya a népességszámra vetítve. Az osztrákoknál pénteken rekordmértékű, közel tízezer fertőzöttet regisztráltak egyetlen nap alatt - derült ki az Our World in Data online adatbank rangsorából.

Megrohamozták a boltokat szombaton a vásárlók Ausztriában, miután kiderült, hogy az eddigieknél is szigorúbb korlátozásokat léptet életbe a kormány a koronavírus-járvány megfékezése érdekében – közölte a írja a Magyar Nemzet az ORF osztrák közszolgálati csatornára hivatkozva.

 Sebastian Kurz kancellár délután fél ötkor tart sajtótájékoztatót, amelyen értesülések szerint be fogja jelenteni, hogy

a jelenleg is érvényben lévő, este 8-tól reggel 6-ig tartó kijárási tilalmat keddtől egész napra kiterjesztik, csak a munkába járás, a bevásárlás és a szabadtéri edzés lesz megengedett.

A kormány arra fogja kérni a munkáltatókat, hogy lehetőség szerint otthoni munkavégzésre kötelezzék alkalmazottaikat.

Ezentúl csak az élelmiszerüzletek és a gyógyszertárak maradnak nyitva, a nem létfontosságú termékeket árusító üzleteket bezárják, ahogyan a nélkülözhető szolgáltatásokat nyújtó vállalkozóknak, így a fodrászoknak is szüneteltetniük kell tevékenységüket.

A középiskolák már korábban átálltak digitális oktatásra, az óvodák és az általános iskolák nyitva maradhatnak, hogy a dolgozó szülőknek ne kelljen napközben gyermekeikre vigyázniuk.

Az ORF szerint szombaton hosszú sorok kígyóztak a bevásárlóközpontokban, különösen a barkács- és bútoráruházak, illetve az elektronikai termékeket árusító üzletek előtt.

A vásárlókat a különböző árleszállítási akciók is a boltokba csábították. Az biztosnak tűnik, hogy a nagy tömegeket vonzó bevásárlóközpontoknak le kell húzniuk a rolót. 

Bezárnak és digitális oktatásra állnak át az iskolák, csak a létfontosságú árucikkekkel kereskedő üzletek maradhatnak nyitva, és nem fogadhatnak vendéget a kozmetikusok, masszőrök, illetve fodrászok.

Emellett a nap 24 órájára kiterjesztették a kijárási korlátozások érvényességét.

Az új intézkedések kedden nulla órakor lépnek életbe, és egyelőre december 6-áig lesznek hatályban. Kurz elmondta: az a célja, hogy a mostani szigorú óvintézkedésekkel megmentse a karácsonyi időszakot.

A kormány azért döntött a szigorítás mellett, mert a jelek szerint az eddigi lépések nem hozták meg a kívánt hatást: Ausztriában meredeken emelkedik a koronavírus-fertőzöttek száma, pénteken rekordmértékű, 9586 fertőzöttet regisztráltak egyetlen nap alatt, az aktív fertőzöttek száma 76 ezer felett van.

Ausztriában a legmagasabb az új fertőzöttek aránya a világon

Ausztriában a hétnapos átlagot nézve 831 új fertőzött jut egymillió lakosra, és ezzel megelőzte Georgiát (781), Svájcot (743), Csehországot (674) és Szlovéniát (668).

Azonban míg Svájcnak és Csehországnak látszólag sikerült megfékeznie a járvány terjedését, Ausztriában október közepe óta meredeken emelkednek a számok.

Bár az osztrák kormány november 3-án szigorított az óvintézkedéseken, a lépés nem bizonyult elegendőnek a járvány terjedésének megfékezésére.

Ausztriában a tavaszi országos karantén március 16-i életbe lépését követően még két hétig emelkedtek a fertőzöttségi mutatók, majd áprilistól fokozatosan csökkenni kezdtek. A halálozási adatok csak április közepétől kezdtek javulást mutatni. Jelenleg mind a fertőzöttek, mind a halálos áldozatok száma jóval magasabb, mint tavasszal volt.

Az MTI pénteki jelentése szerint az osztrák egészségügyi rendszer leterheltsége is fokozódott: 3811 koronavírus-beteget ápolnak kórházban, közülük 546-an intenzív osztályon fekszenek.

Forrás: Magyar Nemzet, MTI

Kiemelt képünk forrása az MTI/EPA/Florian Wieser

Iratkozzon fel hírlevelünkre