Szijjártó: Soha nem lesz elfogadható, ha az európai forrásokat országok megzsarolására használják fel

Ha a liberális mainstream kedvel egy országot, akkor minden bizonnyal teljesíteni fogja a jogállamisági feltételeket, ha nem kedveli, akkor minden bizonnyal nem felel meg a jogállamisági kritériumoknak. Ilyen egyszerű, jelentette ki a magyar külgazdasági- és külügyminiszter, Szijjártó Péter a V4NA-nak. Beszélt Magyarország vakcinabeszerzéseiről és a gazdaság helyreállításáról is.

Az összes lehetséges olyan partnerrel tárgyalásokat folytatunk, ahol esély mutatkozik arra, hogy beszerezzük a vakcinát. Ezt abszolút nem politikai kérdésként kezeljük. Itt a magyar emberek életéről és annak megmentéséről van szó, ezért aztán nem számít, a vakcina melyik forrásból érkezik – jelentette ki a magyar külügyminiszter a V4NA-nak nyilatkozva.

Magyarország részt vesz egy európai beszerzési projektben, de az oroszokkal és a kínaiakkal is tárgyalásokat folytat – mondta Szijjártó Péter.

Hozzátette: most a diverzitás a legfontosabb; hogy a létező legtöbb, biztonságos forrásból származó vakcinát szerezhessük be, és ne politikai kérdésként kezeljük ezt a témát”, emelte ki a miniszter. Várhatóan a jövő héten 10 dózis érkezik Magyarországra az orosz vakcinából, melyeket elkezdhetnek tesztelni.

A magyar kormánynak kettős célja van  a gazdasági visszaesésének kezelése 

Szijjártó Péter szerint először is emberek életét, illetve egészségét kell megmentenünk, biztonságba helyeznünk, másrészről azonban a gazdaság működőképességét is fenn kell tartanunk: az országnak működőképesnek kell maradnia.

Az ország működőképességének fenntartása érdekében a kormány úgy döntött, hogy újabb fél milliárd euróval ösztönzi az országba irányuló beruházásokat. A Magyarországra érkező beruházások költségeinek egyharmadát állja az állam, ha az adott cég a beruházást követően is ugyanazzal a munkavállalói létszámmal működik tovább.

Így nem a munkanélküliséget finanszírozzuk, hanem továbbra is a munkanélküliség elleni harcot. Ez tehát – a munkanélküliség leküzdésének támogatása a munkanélküliség támogatása helyett – a programunk része, és az is marad –  jelentette ki Szijjártó Péter.

Kiemelte, a legfontosabb az olyan cégek beruházásainak támogatása, amelyek elkötelezik magukat amellett, hogy nem hajtanak végre leépítéseket.

A magyar kormány több nemzetközi céggel is tárgyal a nagyobb beruházásokról

A magyar külgazdasági- és külügyminiszter szerint a héten bejelenthetik egy nagyszabású, kínai autóalkatrész gyártóhoz kapcsolódó 65 milliárd forintos beruházást.

Kiemelte, a tárgyalásokat a jövőben is folytatják, mivel a beruházás továbbra is a legfontosabb dolog.

Minél több beruházás érkezik Magyarországra, annál több munkahelyet tudunk megvédeni majd.

Hasonló támadásokra lehet számítani mint tavasszal

Magyarországon a héten különleges jogrendet vezettek be a koronavírus elleni intézkedések felgyorsítása érdekében. Tavasszal, amikor szintén különleges jogrend lépett életbe, számos támadás érte Magyarországot. A külügyminiszter szerint most is lehet hasonlóra számítani.

Nem számít, mit teszünk, támadások mindig érnek bennünket. Soha nem konkrét intézkedések miatt támadnak minket, hanem az általános megközelítésünk miatt – mondta Szijjártó.

Kiemelte: Magyarország kormánya keresztény demokrata értékeken alapuló nemzeti kormány, amely következetes migrációellenes politikát folytat és még sikeres is.

Emiatt a liberális mainstream képtelen megemészteni, amit csinálunk, és a konkrét intézkedésektől, a konkrét javaslatoktól függetlenül mindig tűz alá vesznek – hangsúlyozta a külügyminiszter.

Hozzátette: a támadásokat ezek a politikai kérdések indukálják, mert a liberális mainstream számára megemészthetetlen a tevékenységünk. Azonban mi a magyar emberek elvárásainak kívánunk megfelelni és nem a liberális mainstreamnek, ezért nem számít, mi a véleményük rólunk.

Az uniós források jogállamisági feltételekhez kötéséről szóló vita kapcsán a magyar külügyminiszter kijelentette: „egyszerűen elfogadhatatlan, ha az európai forrásokat a zsarolás eszközeként alkalmazzák.”

Magyarország is hozzájárul az EU gazdasági sikeréhez

Amikor Magyarország csatlakozott az Európai Unióhoz egyértelmű kötelezettségeket vállalt, melyeket teljesített. Magyarország is hozzájárul az Európai Unió gazdasági sikeréhez és gazdasági teljesítményéhez. A

Szijjártó Péter szerint a  magyar emberek hozzájárulnak az Európai Unió gazdasági teljesítményéhez, így ez a pénz részben a miénk, részben a magyaroké.

Nem a nyugat-európai barátaink nagylelkűségén múlik, ezek nem önkéntes alapon juttatott humanitárius adományok –  tette hozzá.

Elfogadhatatlan ha az európai forrásokat országok megzsarolására használják fel

Szijjártó Péter szerint amikor a jogállamiságot hozzák föl, akkor a mi értelmezésünk szerint nem objektív kritériumokról van szó. Ha a liberális mainstream kedvel egy országot, akkor minden bizonnyal teljesíteni fogja a jogállamisági feltételeket, ha nem kedveli, akkor minden bizonnyal nem felel meg a jogállamisági kritériumoknak. Ilyen egyszerű.

Ezért soha nem lesz elfogadható, ha az európai forrásokat országok megzsarolására használják fel. Ráadásul a jogállamiságnak tulajdonképpen nincs is definíciója – jelentette ki a miniszter.

Ezért is olyan zavaró, hogy mégis megpróbálják egyfajta a ütőkártyaként, a zsarolás eszközeként használni, hisz az eddigiek alapján a következőképp látjuk: ha egy országban a liberális oldal győz, akkor a liberális mainstream azt a politikai berendezkedést demokratikusnak tekinti – nyilatkozta a külügyminiszter.

Ha nem a liberálisok nyernek, illetve nem ők irányítanak egy adott országban, akkor a liberális mainstream azt a politikai struktúrát anti-demokratikusnak tekinti. Ennek így semmi értelme, és ezt mi soha nem fogadjuk el. Különösképp azt nem, hogy az európai források felhasználását ehhez a gondolkodásmódhoz kössék –  jelentette ki Szijjártó Péter.

Forrás: V4NA

Kiemelt képünk forrása: MTI/Mónus Márton

Iratkozzon fel hírlevelünkre