És akkor a Down-szindrómás srác megcsinálta az Ironmant!

Chris Nikic lett a világ első Down-szindrómás sportolója, aki teljesítette az Ironmant.

A sportlap Facebook-oldalán azt írta: a 3,8 km úszást, 180,2 km biciklizést és 42,2 km futást jelentő megmérettetést megszakítás nélkül abszolválta a kiváló sportember.

A 21 éves Chris ezt 16 óra és 46 perc alatt teljesítette a teljes távot, ezzel pedig ő lett az első Down-szindrómás sportoló a világon, aki sikerrel vette az akadályt.

A verseny után úgy nyilatkozott: az angyalok is segítették őt a versenyen. 

A 21 éves Chris Nikic közösségi oldalán – amelyen 71 ezer követője van már – kifejtette: kitűzött maga elé egy célt, amelyet teljesített, így eljött az ideje, hogy 2021-re újat, még ennél is nagyobbat találjon.

„Történjen bármi, az alapstratégia ugyanaz marad: egy százalékkal legyek jobb, mint az előző nap voltam. Igen, a munkát elvégeztem, de angyalok segítettek engem” idézi bejegyzését az MTI.

Az amerikai sportoló a floridai Panama City Beachen rendezett Ironman-viadalon 16 óra, 46 perc, 9 másodperc alatt teljesítette a 3.86 kilométer úszásból, 180 kilométer kerékpározásból és maratoni futásból álló erőpróbát, így 14 perccel a hivatalos szintidőn belül ért célba.

Edzője, az Ironman-veterán Dan Grieb kifejtette: a Nikiccsel való közös munka egy új világra irányította a tekintetét, és élete legjobb 16 óra, 46 perc, 9 másodpercének tartja, amíg tanítványa teljesítette a távot.

Chris Nikicnek születését követően fokozott tanulási nehézségekkel, valamint lassabb fizikai fejlődéssel kellett megküzdenie. Három éve triatlonozik, azóta, hogy négy fülműtétje után a mozgásszegény életmód következtében elhízott. Akkor tűzte ki a célt, hogy mindennap egy százalékkal fittebb legyen, mint előző nap volt. Most már heti hat edzésen vesz részt.

Az édesapa, Nik Nikic elmondta: szeretnének példát mutatni a hasonló akadályokkal birkózó gyerekeknek és családoknak, hogy nincsenek elérhetetlen célok. Hozzátette: gyermeke többekkel edz együtt, akik a gyakorlásokon túl bevonják őt más programokba is.

„Rájöttek, hogy kedves gyerek. Meghívják őt vacsorára, ebédre, partikra. Ez az egész projekt teljesen új megvilágításba helyezi az elfogadást. Az Ironman arra is szolgált, hogy még egy lépéssel közelebb kerüljön a többiekhez, és normális életet tudjon élni” mondta.

A 39-szeres Grand Slam-tornagyőztes – ebből 12-szer egyéniben diadalmaskodó – amerikai teniszcsillag, Billie Jean King közösségi oldalán gratulált a kivételes teljesítményhez, és azt írta.

„Nincsenek határok! Nincsenek akadályok! Álmodj tovább és menj előre, Chris!”

Mindez tanulságul szolgál a ma főként Lengyelországban tomboló abortuszvita közepette is, ott ugyanis az alkotmánybíróság kimondta, hogy a Down-szindrómával diagnosztizált magzatoknak is teljes joga van az élethez és nem szabad őket az anyaméhben meggyilkolni. 

A felmérések szerint a legtöbb Down-szindrómával diagnosztizált magzatról születés után kiderül, hogy a vizsgálat pontatlan volt és egészségesen jönnek a világra.

 

MTI, Vasárnap.hu

Iratkozzon fel hírlevelünkre