Boldoggá avatták az Oltáriszentséget védelmező fiatal spanyol fiút

November 7-én, szombaton, Spanyolország egyik legikonikusabb templomában, a Sagrada Família Basilicában boldoggá avatták a 19 évesen vértanúhalált halt Joan Roig Diggle-t – adta hírül a Catholic News Agency. A fiú az élete árán is védte az Oltáriszentséget a „vörösök” ellen.

„Példája serkentsen fel mindenkit, különösen a fiatalokat, hogy teljességgel vágyják élni a keresztény hivatást”– fogalmazott Ferenc pápa a hétfői Úrangyalakor tartott beszédében.

Boldog Joan Roig Diggle-t keresztény hite miatt ölték meg 1936-ban, a II. Világháborút közvetlenül megelőző Spanyol polgárháború idején. A fiatal fiút mindenki az Eucharisztia iránti odaadásáról ismerte – a zavaros időkben, mikor a templomokat bezárták, felgyújtották és lerombolták (vö. Lengyelország napjainkban), egy pap egy cibóriumot átnyújtva azzal bocsátotta útnak, hogy szolgáltassa ki az Oltáriszentséget azok számára, akik a jelenlegi körülmények miatt nem tudnak eljutni szentmisére.

Az egyik családnál Roig közölte, hogy tudja: a nemzetközi marxista mozgalom, valamint a Szovjetunió által támogatott vörösök (los rojos) meg akarják őt gyilkolni.

„Nem félek semmitől, a Mestert magammal viszem” – közölte.

Mikor gyilkosai az ajtajánál kopogtattak, magához vette a nála lévő megszentelt ostyákat, így védve azokat a megszentségtelenítéstől.

A fiút a Santa Coloma temetőbe vitték, ahol öt golyót lőttek a szívébe, egyet pedig a fejébe. Utolsó szavaival állítólag azt mondta:

„Az Isten bocsásson meg nektek, amint én is megbocsátok nektek.”

A november 7-ei szertartáson Juan José Omella bíboros, Barcelona érseke homíliájában kifejtette: az ifjú tüzes védelmezője volt a katolikus egyház társadalmi doktrínájának, és nagy példával áll a mai fiatalság előtt Krisztus és embertársai iránti tanúságtevő szeretetével.

A Katalán Fiatal Keresztények Föderációjának tagjaként, Joan Roig halálakor a társaság elnöke is megszólalt:

„Mikor Masnou-ba jött, senki nem ismerte, de áhítatos és tüzes szeretete az Eucharisztia iránt hamar nyilvánvalóvá vált. Órákat töltött az Oltáriszentség előtt anélkül, hogy érzékelte volna az idő múlását. 

Példája többeket térített meg, mint szavai.”

 

Kiemelt képünk forrása: Catholic News Agency (Képernyőkép)

Iratkozzon fel hírlevelünkre