Újabb települések kapnak támogatást a Magyar falu programban

Közel 10 milliárd forint támogatást osztanak ki újabb 1026 nyertes településnek a Magyar falu program pályázatain - közölte a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos sajtótájékoztatón.

Gyopáros Alpár elmondta, a kisléptékű helyi fejlesztések támogatása alprogramban idén huszonkét pályázatot hirdetett meg a kormány. A korábbi tizennégy mellett most öt pályázat eredményeit hirdetik ki, több mint ezer település megközelítőleg 10 milliárd forint támogatást kap.

A falusi kerékpárutak építésére, javítására 120 nyertes pályázó közel 4 milliárd forintot, a temetői infrastruktúra fejlesztésre 332 település mintegy 2 milliárdot kap, továbbá az egyházi közösség tulajdonában lévő temetők infrastruktúra-fejlesztésére 147 településen közel 1 milliárd forintos támogatást biztosítanak. Az elhagyott ingatlanok közcélra történő megvásárlása pályázatban 365 nyertes között mintegy 1,5 milliárd forintot osztanak ki, valamint építési telek kialakítására, közművesítésre 62 település mintegy 700 millió forintos támogatást nyert el

– ismertette a kormánybiztos.

Gyopáros Alpár elmondta, a falusi kerékpárutak építésére és felújítására első alkalommal írtak ki pályázatot. Ezzel a pályázati kiírással a közlekedési infrastruktúra fejlesztésének újabb szegmensét fedik le, hiszen forrást biztosítanak állami utak, falusi utcák és járdák, valamint parkolók felújítására.

A temetői infrastruktúra-fejlesztésre vonatkozó pályázatokról szólva közölte: a múlt évi és az idei pályázatoknak köszönhetően több mint ezer helyszínen valósul meg fejlesztés.

Gyopáros Alpár elmondta azt is, hogy új pályázatként jelent meg az építési telek kialakítására vonatkozó kiírás. Az elhagyott ingatlanok közcélra történő megvásárlására vonatkozó, szintén első alkalommal meghirdetett pályázat kapcsán arról beszélt, lehetőséget szeretnének kínálni a kistelepüléseknek, hogy a „szégyenfoltokat” felszámolhassák. Forrást kínálnak arra, hogy az önkormányzatok megvehessék ezeket az ingatlanokat, azzal a feltétellel, hogy azt közcélra használják majd – közölte.

A kormánybiztos elmondta, a Magyar falu program 2019-es indulása óta már megközelítőleg 12 ezer nyertes pályázatot hirdettek ki. A nyertesek mintegy 120 milliárd forintnyi állami támogatáshoz jutottak.

 

(MTI)

Kiemelt képünkön Gyopáros Alpár, a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos beszédet mond a Veszprémi Állatkertben befejeződött 2,5 milliárd forintos beruházás projektzáróján Veszprémben, az állatkert oktató- és rendezvényházában 2020. október 28-án. MTI/Vasvári Tamás

Iratkozzon fel hírlevelünkre