Csökkent az elhunytak, nőtt a fertőzöttek száma

Ötvenöt, többségében idős, krónikus beteg, és újabb 5162 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést - közölte a koronavirus.gov.hu.

A kormányzati portálon azt írták: 114 778-ra nőtt a Magyarországon azonosított fertőzöttek száma. Az elhunytaké 2493-ra emelkedett, 26 161-en már meggyógyultak.

Az aktív fertőzöttek száma 86 134. Az aktív fertőzöttek 24 százaléka, az elhunytak 28 százaléka, a gyógyultak 28 százaléka budapesti. 6061 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 415-en vannak lélegeztetőgépen.

Hatósági házi karanténban 36 356-an vannak, a mintavételek száma 1 225 399.

Kiemelték: egész Európában exponenciálisan nő a fertőzöttek száma, egyre többen igényelnek kórházi ellátást. A járványt megállítani nem lehet, a lassítása a cél.

A védekezés további erősítéséért a kormány visszaállította a rendkívüli jogrendet, azaz kihirdette a veszélyhelyzetet. Ez azért fontos, mert a rendkívüli jogrend gyors cselekvést tesz lehetővé a kormány számára. A kormány már az Országgyűlés elé terjesztette a javaslatot, hogy a rendkívüli jogrendet 90 nappal hosszabbítsák majd meg. Az erről szóló javaslatot kedden tárgyalják.

A kormány az állampolgárok együttműködését kéri a rendkívüli intézkedések végrehajtásában – írták, hangsúlyozva: mindenkinek be kell tartania a szabályokat, óriási az egyéni felelősség.

Magyarországon mindenkinek jut kórházi ágy, ellátás, lélegeztetőgép – hangsúlyozták, hozzátéve: a most bevezetett védelmi intézkedések célja, hogy ez így is maradjon. Az intézkedések a járvány lassítását szolgálják, amivel az egészségügy teljesítőképességét is védik. Annak érdekében, hogy a növekvő számú koronavírusos betegek kórházi ellátása továbbra is biztosított legyen, újabb kapacitásnövelő intézkedések következnek: a halasztható műtéteket felfüggesztik, bővül az ellátásba bevont kórházak és a koronavírusos betegeknek fenntartott kórházi ágyak száma.

A rendkívüli járványhelyzet miatt a kormány új rend szerint működik: naponta, kétnaponta reggel hatkor az operatív törzs a miniszterelnök részvételével ülésezik, emellett a rendkívüli jogrendi akciócsoport is újrakezdte munkáját.

Kijárási korlátozás van életben: éjfél és reggel 5 óra között mindenki köteles a lakóhelyén, a tartózkodási helyén vagy a szálláshelyén tartózkodni. Ez alól kivétel, ha valaki munkavégzés céljából, a munkavégzés helyére, a munkavégzés helyéről a lakóhelyre, a tartózkodási helyre, illetve a szálláshelyre tartva vagy egészségkárosodással, életveszéllyel vagy súlyos kárral fenyegető helyzet esetén, valamint életvédelem miatt hagyja el lakóhelyét.

A járvány terjedésének csökkentéséért újra ingyenes a parkolás, és Budapesten, valamint a megyei jogú városokban helyi tömegközlekedési szolgáltatást végző gazdasági társaság köteles járatsűrítési tervet készíteni a munkanapokon 7 és 9, valamint 15 és 19 óra közötti időszakokra.

A kormány arról is döntött, hogy be kell zárni a szórakozóhelyeket, a rendezvényeken, sportrendezvényeken, mozikban és színházakban csak minden harmadik széken lehet ülni, és kötelező a maszkviselés. Továbbra is kötelező a maszk viselése az üzletekben, a tömegközlekedési eszközökön, a szociális és az egészségügyi intézményekben, a vendéglátóhelyeken.

A rendőrség szigorúan ellenőrzi a szabályok betartását, pénzbírságot szabhat ki, és azokat a helyeket, ahol nem tartják be az előírásokat, bezárja – írták.

Kitértek arra is: a kormány több fronton is tárgyal a koronavírus elleni vakcináról, hogy a magyar emberek mielőbb hozzájuthassanak az oltóanyaghoz.

A közösségi terjedés megfékezéséért továbbra is mindenkitől azt kérik: kerüljék azokat a helyeket, ahol zárt térben sokan vannak, lehetőleg tartsák a szociális távolságot, gyakran és alaposan mossanak kezet. Akinek hatósági házi karantént rendeltek el, szigorúan tartsa be. Akinek tünetei vannak, ne menjen közösségbe, maradjon otthon és telefonon értesítse háziorvosát. A kórházak fel vannak készülve a fokozott terhelésre, minden kórházi ellátást igénylő betegnek jut kórházi ágy és ellátás. A védekezés mostani szakaszában különösen fontos a kórházak teljesítőképességének védelme, ezért fontos a védelmi intézkedések szigorú betartása.

Az egészségügyi védekezés részeként tart az influenza elleni ingyenes oltások beadása, a háziorvosi praxisok ellátása a védőoltással folyamatos – közölték.

Kiemelten fontos az idősek és krónikus betegek védelme. Az időseket is kérik, hogy fokozottan figyeljenek magukra és az általános óvintézkedések betartására. A kórházakban és az idősotthonokban látogatási tilalom van. Az idősotthonok fenntartóinak pedig mindent meg kell tenniük a fertőzések elkerüléséért. Ha egy szociális intézményben vagy más közösségben gócpont alakul ki, a járványügyi bevetési egység megteszi a szükséges intézkedéseket.

A kormány további gazdaságvédelmi és családvédelmi intézkedéseken is dolgozik – írták.

Tájékoztattak az elmúlt 24 óra rendőri intézkedéseiről is. Vasárnap üzletekkel, vendéglátóhelyekkel, szórakozóhelyekkel szemben 39 esetben intézkedtek. Rendezvények megtartásával, üzletek nyitvatartásával kapcsolatos szabályok megszegése miatt 104 rendőri intézkedésre volt szükség. Az utazási korlátozások miatt 5602-szer jártak el a rendőrök. A maszkviselés szabályainak megszegése miatt 3300, a hatósági házi karantén megszegése miatt 3516 esetben intézkedtek.

Az oldal térképe alapján eddig Budapesten (28 722) és Pest megyében (14 851) regisztrálták a legtöbb fertőzöttet. Ezt követi Győr-Moson-Sopron (8048), Borsod-Abaúj-Zemplén (6836) és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye (6015). A fertőzésben legkevésbé érintett megye Tolna (1379).

 

(MTI)

Kiemelt képünk forrása: Pixabay.com

Iratkozzon fel hírlevelünkre