Ingyenes lesz itthon a koronavírus elleni védőoltás

A kormány ingyenesen biztosítja majd a koronavírus elleni oltást, amint lesz hatékony, mellékhatásoktól mentes vakcina. Az oltás nem lesz kötelező, de bárki igénybe veheti.

A kormány folyamatosan figyeli a vakcina fejlesztéseket világszerte, hogy a lehető legrövidebb időn belül biztosítani tudja a magyar embereknek a védőoltást a koronavírus ellen – írta meg csütörtökön délután a kormany.hu. Az ígéretes oxfordi mellett az Amerikai Egyesült Államokban, Oroszországban és Kínában van kísérleti fázisban lévő vakcina, Magyarország pedig ezeket figyelemmel kíséri.

Amint lesz hatékony és mellékhatásoktól mentes vakcina, az oltóanyagot az állam megvásárolja és ingyenes oltási lehetőséget biztosít mindenkinek. Az oltás nem lesz kötelező, de aki élni kíván vele, az díjmentesen megkapja – írják.

Orosz és kínai oltóanyag is érkezik Magyarországra hamarosan

Az Operatív Törzs dolgozik az elosztási mechanizmuson, első körben az egészségügyi dolgozókat, valamint a krónikus betegeket, időseket, kritikus infrastruktúrában dolgozókat akarják sorban oltani. 

Orbán Viktor miniszterelnök a napokban beszélt arról, a végső megoldás a vakcina, ami már látótávolságon belül van, addig kell kitartani, amíg a vakcina meg nem érkezik.