A cél, hogy minél több gyermek megszülethessen

A mai fiataloknak a gyermekvállalásnál, vagy a családbővítésnél alapvető kritérium az otthon megléte. Ennek a generációnak a 80 százaléka szívesebben vállal kisbabát akkor, ha tudja, hogy a család mindenben támogatja.

A magyar kormány 2010 óta kiemelt figyelmet fordít a családok támogatására, az otthonteremtési program gondos kidolgozására és a családvállalási kedv ösztönzésére. A cél az, hogy minél több gyermek születhessen, és a családok egzisztenciálisan és lelkileg egyaránt megerősödjenek. Nem véletlen ez a kiemelt figyelem – ugyanis számos kutatás bizonyítja, hogy a magyarok életében központi helyet foglal el a család.

Kopp Mária professzor asszony a magyarok lelki és testi egészségének összefüggéseit vizsgálva tett megállapítása ma is érvényes:

a család védőfaktor az emberek számára.

Kutatásai egyértelművé tették, hogy akik házasságban, szeretetben, meghittségben élnek, egészségesebbek és tovább élnek, mint azok, akik egyszemélyes háztartást vezetnek vagy lazább kapcsolatot választanak. Továbbá, ha két vagy három gyermek is születik a családban, akkor még nagyobb a valószínűsége annak, hogy a szülők megélik az idős kort. Tehát a család igazi megtartó erő lehet a társadalom életében.

A Kopp Mária Intézet a Népesedésért és Családokért (KINCS) kutatásai arra is rávilágítanak, hogy

a mai generációnak a gyermekvállalásnál, vagy a családbővítésnél alapvető kritérium az otthon megléte, a lakhatási feltételek javítása.

Hányszor halljuk a családalapítás előtt álló fiataloktól, hogy majd akkor jöhet a baba, ha lesz megfelelő lakás. A kitolódott gyermekvállalás egyik oka is ezzel kapcsolatban keresendő. Örömteli hír, hogy a világjárvány ellenére, a KSH friss adatai szerint 2020 első 9 hónapjában 4,9 százalékkal több gyerek született, mint tavaly, és 3,1 százalékkal több házasság köttetett, mint egy évvel korábban. A támogatásoknak köszönhetően reményre adhat okot, hogy ez a jövőben csak növekedni fog.

Fontos lépés, hogy a kormány az otthonteremtési program egyik nemrég nyilvánosságra hozott részeként támogatja a többgenerációs lakások építését is. A déli népek életében a mai napig meghatározó szerepe van annak, hogy generációk élnek együtt régóta. Elképesztően fontos egy család életében a minta, amit a nagyszülők, vagy a szülők adhatnak át a gyermekeiknek.

Azok a hagyományok, értékek, az a gazdag tudástár, amelyet az idősebbektől munícióul kaphatunk, meghatározzák a következő generációk, s ezáltal az egész nemzet életét, fejlődését.

A KINCS további kutatásai azt is alátámasztják, hogy az idős korosztály segítsége pozitívan hat a gyermekvállalásra és megkönnyíti a család számára a gyermeknevelést is. A fiatalok 80 százaléka szívesebben vállal kisbabát, ha tudja, hogy mindenben támogatják a szülők. Ezen felül nem elhanyagolható az a szempont sem, hogy az idősek testi és lelki állapota nagyban függ attól, hogy mennyire élik meg aktívan ezt az időszakot. Pozitív irányba mutatnak a statisztikák: 2004-ben az 55-80 év közöttieknek 57 százaléka mondta azt, hogy aktívan részt vesz az unokák nevelésében, mára ez a szám 70 százalékra emelkedett.

A 2020-as év, a Covid-járvány minden fájdalmával és megpróbáltatásával együtt igazolta azt a csodálatos tényt, hogy Magyarországon nagyon erős a generációk közötti együttműködés.

Hiszen, minden nehézség ellenére, az első hullám időszaka alatt az idősek háromnegyede számíthatott a gyermekei, vagy unokái segítségére és támogatására.

Hajrá, 2021! – még több otthont, még több gyermeket, még több generációkon átívelő összefogást szeretnénk! Isten adja, hogy megvalósulhasson!

Forrás: koppmariaintezet.hu

Generációkon átívelő trauma, avagy az elfeledett gyermekek

Kiemelt képünk forrása: Pixabay

Iratkozzon fel hírlevelünkre