Orbán Viktor: Éjfél és reggel öt óra között kijárási korlátozást vezetünk be

December közepére kórházaink elérik a teljesítőképességük határát. Eljött az ideje, hogy újabb lépéseket tegyünk, amelyekkel megvédhetjük kórházaink működőképességét, illetve az idősek életét is – jelentette ki Orbán Viktor a kormány keddi rendkívüli ülését követően.

A kormány mai ülésén áttekintette a járványügyi helyzetet Magyarországon és európai összefüggésben is. Ausztriában már másfélszer annyi az egymillió főre jutó fertőzött, mint Magyarországon. Nyugatabbra pedig még ennél is rosszabb a helyzet. Ez azért fontos, mert Magyarország 5-7 nap késéssel követi Ausztriát, és ha így marad, akkor december közepére kórházaink elérik teljesítőképességük határát.

– A járvány most is, éppen úgy, mint tavasszal, az idősek és a krónikus betegek életét veszélyezteti leginkább, vagyis a szüleink és nagyszüleink komoly veszéllyel néznek szembe.

Eljött az ideje, hogy újabb lépéseket tegyünk, amelyekkel megvédhetjük kórházaink működőképességét, illetve az idősek életét is – jelentette ki Orbán Viktor. A miniszterelnök úgy fogalmazott:

a politikai vitákat félre kell tenni, gyors cselekvésre és időben meghozott intézkedésekre lesz szükségünk.

Emlékeztetett rá: legutóbb is két hét kellett, hogy az Országgyűlés olyan jogszabályokat fogadjon el, amivel büntetni lehet a maszkviselés szabályainak megsértését. Ezt abszurdnak nevezte. – Ha a vírus terjedése gyors, nekünk is gyorsnak kell lennünk – szögezte le.

– Ezért a kormány úgy döntött, hogy kedd éjféltől ismét bevezetjük a rendkívüli jogrendet, és arra kérjük az Országgyűlést, hogy ezt a rendkívüli helyzetet 90 nappal hosszabbítsa meg

– jelentette be. – Ma újabb döntéseket is hoztunk a kormányülésen. Rendezvényeken, sportrendezvényeken, mozikban, színházakban csak minden harmadik széken lehet ülni, és a maszk használata kivétel nélkül kötelező. A hatóságok minden rendezvényt ellenőrizni fognak, ha kell, pénzbírságot szabnak ki, és azokat a helyeket, ahol nem tartják be a szabályokat, azonnal be fogják zárni – tette hozzá.

Mint fogalmazott, aki nem tartja be a szabályokat, nem hord maszkot, nem tartja a védőtávolságot, az nemcsak a saját, de mások életét is veszélybe sodorhatja. Az operatív törzs jelentése szerint a szabályok betartását a szórakozóhelyeken egész egyszerűen lehetetlen kikényszeríteni. – Ezért javaslatukra úgy döntöttünk, hogy a szórakozóhelyeket bezárjuk, éjfél és reggel öt óra között kijárási korlátozást léptetünk életbe, ami azt jelenti, hogy éjfélig mindenkinek haza kell érnie – mondta.

A tömegközlekedési eszközökön a zsúfoltság mérséklése érdekében a reggeli és déli csúcsforgalomban járatsűrítést rendeltek el, és újra ingyenessé tették a parkolást.

– Az orvosok bérét megemeljük, a védekezéshez szükséges eszközök a kórházak rendelkezésére állnak. Kórházi ágyak tekintetében Európában a harmadik, lélegeztetőgépek tekintetében pedig világelsők vagyunk. Orvosaink és ápolóink továbbra is világszínvonalon végzik a munkájukat, és mindent megtesznek azért, hogy meggyógyíthassák a betegeket. Ez sok, szinte emberfeletti – mégsem elég.

A végső megoldás ugyanis a vakcina, ami már látótávolságon belül van.

Ki kell tartani, amíg meg nem érkezik. Tárgyalunk az Európai Unióval, Oroszországgal, Kínával és Izraellel is. A helyzet komoly, de tavasszal egyszer már sikerült. Ha összefogunk és betartjuk a szabályokat, együtt újra sikerülni fog – zárta bejelentését a kormányfő.

Iratkozzon fel hírlevelünkre