Szoros a verseny Amerikában: Nem tudni, hogy ki nyert, Trump csalást emleget

18:45: Trump szerint „rejtélyesen eltűnt” az előnye

Az amerikai elnök az éjjel, a Fehér Házban tett nyilatkozata óta először szólalt meg, három mikroblog-bejegyzést is közétett. Ezek közül kettőt a Twitter megjelölt, és csak a figyelmeztetése után vált hozzáférhetővé. Az első bejegyzésben Trump úgy fogalmazott: a múlt éjjel több tagállamban, amelynek csaknem mindegyikét demokraták irányítják és ellenőrzik, vezettem, gyakran nagyon biztos fölénnyel. Aztán ez a vezetés egyenként kezdett rejtélyesen eltűnni, ahogy a szavazatokat számlálni kezdték. Nagyon különös ez, a közvéleménykutatók teljesen és történelmi léptékkel tévednek.”

Egy másik, a Twitter által szintén megjelölt bejegyzésében az elnök leszögezte: „mindez elég ok arra, hogy bíróságra menjünk. Ezt látván egyetlen tisztességes ember sem mondhatja, hogy ez normális és nem ad okot aggodalomra”. Trump közzétette egy konzervatív politikai és kommunikációs tanácsadó, Matt Mackowiak bejegyzését is, amely térképet mutatva azt rögzíti, hogy az újonnan számlált szavazatok 100 százaléka Biden győzelmét igazolja. A Twitter ezt a bejegyzést is megjelölte.

Szerda délelőtt sajtókonferenciát tartott az elnök választási kampánymenedzsere, Bill Stepien. Kifejtette: megteszik a szükséges jogi lépéseket annak érdekében, hogy a jogszerűen leadott voksokat számolják meg. „Ha valamennyi, jogszerűen leadott szavazatot megszámlálnak, akkor mi győzünk, az elnök arat győzelmet” – fogalmazott Stepien. (MTI)

15:57: Továbbra sem tudni, hogy ki nyert

A szerdai előzetes eredmények szerint fej fej mellett halad Donald Trump jelenlegi elnök, a republikánusok jelöltje és ellenfele, a demokrata Joe Biden. 

Trumpnak sikerült megszereznie Floridát, de továbbra is szoros a verseny több kulcsfontosságú államban, köztük Pennsylvaniában, Michiganben, Wisconsinban, Georgiában, Észak-Karolinában és Nevadában. A szóban forgó államok súlya az elektori kollégiumban: Pennsylvania – húsz szavazat, Michigan – tizenhat szavazat, Georgia – tizenhat szavazat, Észak-Karolina – tizenöt szavazat, Wisconsin – tíz szavazat és Nevada – hat szavazat.

A jelenlegi eredmények szerint a republikánusoknak sikerült megtartaniuk a szenátust, és csökkentették hátrányukat a képviselőházban, holott felmérések azt jelezték előre, hogy teljesen a demokraták ellenőrzése alá kerül az alsóház.

Az elnök azt pedzegette, hogy „jelentős csalások” történnek a szavazatszámlálások során, ami szerinte nagyon kínos és csalódást keltő, és készen áll a legfelsőbb bírósághoz fordulni ezek miatt. Szakértők attól tartanak, hogy Trump neki nem tetsző eredmények esetén a választás megóvásával akarja megszerezni a győzelmet. Az amerikai vezető már korábban kifejezte a levélszavazatokkal szembeni bizalmatlanságát. Az amerikai választási törvény lehetőséget biztosít a szavazatok újraszámlálásának kérvényezésére, ha a végeredmény alapján kevesebb mint egy százalékos a különbség a két jelölt között.

Wisconsinban 95 százalékos feldolgozottság mellett Biden vezet mintegy 20 ezer vokssal, de levélszavazatok ezrei várnak még szállításra és feldolgozásra.

Michiganben az elnök 86 százalékos feldolgozottság mellett 49,4 százalékkal vezet, míg Biden a voksok 48,9 százalékát kapta. Az államban rekordot döntött a részvételi arány: több mint ötmillióan szavaztak, 3,3 millióan levélben és több mint kétmillióan személyesen az urnáknál.

Pennsylvaniában a szavazatok 75 százalékos feldolgozottsága mellett Trump vezet mintegy hatszázezer vokssal, de több mint egymillió levélszavazat vár még feldolgozásra. Egyelőre olyan hagyományos demokrata szavazóbázisokból sincs még eredmény, mint Pittsburgh és Philadelphia, ezért Biden várhatóan csökkenti majd lemaradását.

Georgiában, amely a republikánusok egyik fellegvárának számít, és ahol 1992 óta nem nyert a Demokrata Párt, most nagy meglepetésre szoros küzdelem alakult ki Biden és Trump között. Kilencvennégy százalékos feldolgozottságnál Trump vezet a szavazatok 50,5 százalékával, míg Biden 48,3 százalékot szerzett meg. Azonban több, hagyományosan demokrata szavazóbázisnak számító területről még nincs eredmény.

Nevada szintén kulcsfontosságú térségnek számít, bár az államot 2004 óta nem szerezte meg republikánus jelölt. Eddig a szavazatok 83 százalékát számolták össze, és az előzetes eredmények alapján Biden vezet 49,3 százalékkal, míg Trump 48,7 százalékot kapott. A két jelölt közti szavazatkülönbség körülbelül nyolcezer.

Észak-Karolinában 94 százalékos feldolgozottság mellett Trump áll győzelemre. (MTI)

13:30: A republikánusoknak várhatóan sikerül megtartani többségüket a szenátusban

Több ingadozó államban nem jártak sikerrel a demokrata párti kihívók az előző nap tartott választásokon. Minden szövetségi állam 2-2 szenátort delegálhat, a 100 tagú szenátusnak jelenleg 53 republikánus tagja van. Az idei elnökválasztással együtt 35 szenátori helyről döntenek a választók, ebből eddig 25-öt a republikánusok töltöttek be.

Arizonában és Coloradóban sikerült demokrata párti jelöltnek elnyernie az eddigi republikánus szenátor helyét, de Montanában, Iowában, Dél-Karolinában és Texasban a republikánusok le tudták győzni a demokrata párti kihívójukat, és Észak-Karolinában is hasonló végeredmény várható. Alabamában és Kansasban pedig a demokraták veszítettek egy-egy szenátori helyet a republikánusok javára, és az eddigi adatok alapján várhatóan Michiganben is veszíteni fognak egy helyet.

Georgia államban egyik jelölt sem szerzett elegendő szavazatot, ezért januárban második fordulót rendeznek. Több szövetségi államban még nem dőlt el végleg a fej fej melletti küzdelem.

Egyértelműbb a helyzet a képviselőházi helyeket illetően: az NBC és a Fox News szerint itt a demokrata párti törvényhozók meg tudják tartani eddigi többségüket. Jelenleg a 435 fős képviselőházban 232 mandátummal rendelkeznek a demokrata pártiak. (MTI)

9:45: Az összes államban véget ért a voksolás

Az Egyesült Államok összes szövetségi államában véget ért a voksolás, és bezártak helyi idő szerint szerda hajnalra a szavazóhelyiségek, a végeredményre még órákat, de előfordulhat, hogy akár napokat is várni kell. Mivel az ország területe több időzónán átnyúlik, a szavazóhelyiségek többórás eltéréssel zártak be. Utoljára Alaszkában ért véget a szavazás.

A koronavírus-járvány miatt az előző választásokhoz képest most sokkal többen szavaztak korábban személyesen vagy levélben, ez utóbbiak összesítése lassíthatja a végeredmény közzétételét. Közvélemény-kutatások szerint jelentősen több demokrata párti szimpatizáns szavazott levélben. Több államban várhatóan napokig tart még, mire az összes leadott voksot hivatalosan összesítik.

Az eddig összesített eredmények szerint szoros a küzdelem Donald Trump hivatalban lévő elnök és Joe Biden, a Demokrata Párt jelöltje között. (MTI)

9:00: Trump: „megnyertem a választást”

Donald Trump szerint meg fogja nyerni, sőt ő úgy véli, már kijelenthető, hogy meg is nyerte az amerikai elnökválasztást. Helyi idő szerint szerda hajnalban adott nyilatkozatában a Fehér Házban az újraválasztásért küzdő Trump kiemelte, hogy számos fontos államban – többek között Floridában, Ohióban és Texasban – sikerült nagy előnnyel nyernie. Hozzátette azt is, hogy jelentősen vezet továbbá Joe Bidennel, a Demokrata Párt jelöltjével szemben három olyan államban is – Pennsylvaniában, Michiganben és Wisconsinban -, ahol még nem zárult le a szavazatok összeszámlálása. „Nem tudnak minket beérni” – fogalmazott az amerikai elnök.

Trump beszéde alatt több kulcsfontosságú ingadozó államban még folyamatban volt a voksok összesítése. Donald Trump utalt arra, hogy úgy látják, „jelentős csalások” történnek a szavazatszámlálások során, ami szerinte nagyon „kínos” és „csalódást keltő” ügyek, és készen áll a legfelsőbb bírósághoz fordulni ezek miatt.

Joe Biden saját eredményével kapcsolatban valamivel korábban szintén bizakodóan nyilatkozott. Úgy fogalmazott, hogy a demokraták „jó úton haladnak a győzelem felé”, de egyelőre türelmet kért támogatóitól, amíg megtudják a végeredményt.

Az összes szavazat összeszámlálása még órákig, de akár több napig is eltarthat. (MTI)

7:13: Biden – Trump 237:213

270 elektor szükséges ahhoz, hogy valamely jelöltből az Egyesült Államok elnöke lehessen. Ehhez egyelőre Joe Biden áll közelebb, ám továbbra is igaz, hogy a hivatalban lévő elnöknek vannak erősebb tartalékai. 

Több tagállamban nyílt a verseny, így egyelőre nem számoljuk a Trumpra voksoló elektorok közé Wisconsin, Michigan, Pennsylvania, Észak-Karolina, Georgia, Nevada és Alaszka elektorait sem, bár ezen államokban (a még nyílt küzdelmek közül valamennyiben) az elnök vezet.

Ahhoz, hogy Joe Bidenből elnök lehessen, legalább 3 államban meg kell fordítani a verseny kimenetelét.

6:03: Így állunk szerda reggel: vezet Biden, de nyerhet Trump

Magyar idő szerint szerda reggel 6 órakor a demokrata Joe Biden neve mellett szerepel több elektor, ő ezidáig 226 elektori szavazatot tudhat magáénak (a győzelemhez 270 szükséges). Donald Trumpnak 204 elektori szavazata van e percben. 

Több tartaléka van a regnáló elnöknek: azon államok többségében, amelyek még nem dőltek el, vezet kihívója előtt, de Pennsylvaniában felülírhatja az állást a később számlálásra kerülő levélszavazatok magas száma. 

5:59: Texas hivatalosan is Trumpé

A második legtöbb elektort adó Texas államban hivatalosan is győzött Donald Trump elnök, akinek jelenleg bő félmillióval van több voksa itt, mint kihívójának.

5:47: Ohiot megnyerte Donald Trump

Akkora az elnök előnye, hogy a később megszámolt levélszavazatok sem tudják megfordítani az eredményt. Az állam 18 elektort delegál Trump kontingensébe. Közben egyre nagyobb az előnye Pennsyvaniában is. 

5:33: Végeredmény később?

Több olyan államban, amelyekben jelenleg Trump áll nyerésre, csak később (van, ahol napok elmúltával) hirdetnek majd eredményt. 

Pennsylvania most Trump felé mozdult el, de itt csak péntekre lehet meg a végeredmény. Magyar idő szerint még szerda délben is számolni fognak több tagállamban, így például Wisconsinban és Georgiában is.

5:30: Biden vitte Új-Mexikót és Arizonát

A két szomszédos állam kékké vált, itt előzetesen is a demokrata jelölt győzelme volt várható. 

5:12: Jött a forgatókönyv: Biden viszi a nyugati partot

Joe Biden nyeri meg a nyugati partvidék államait, köztük a legtöbb elektort adó Kaliforniát is. Beáll ebbe a sorba Oregon is.

5:06: Demográfia – Trump majdnem minden szegmensben erősödött

A nem fehér szavazók egynegyede támogatta Trumpot, ez kissé kifogja a demokraták rasszista vitorlájából a szelet, bárhogy is alakul a választás. Trumpra szavazott a fehérek 55, a feketék 11, a latinók 30 százaléka. 

Trump minden egyes kisebbségi mezőben javított 2016-hoz képest: több fehér nő, több fekete férfi, fekete nő, latino férfi és latino nő, valamint „egyéb” szavazott rá.

Egy kategóriában rontott: a fehér férfiak között.

5:01: New York marad liberális

New Yorkban Joe Biden nagyon vezet Donald Trump ellen. 48%-os feldolgozás mellett Biden a voksok több, mint 61%-át magabiztosan tudhatja magáénak.

4:45: Nyerésre áll a jobboldali elnök

A jelenlegi állás szerint 276 elektora van Donald Trumpnak. Az elnökséghez 270 kell, így ha nem változik az eredmény – amire persze minden esély megvan -, akkor Trump marad az USA elnöke. Joe Biden a választás jelenlegi állása szerint rosszabbul áll, mint demokrata párti elődje Hillary Clinton 2016-ban. Messze még a vége sok meglepetés születhet.

4:43: Trump biztosan mond beszédet

Mint azt a CBS Donald Trump kampánycsapatának egyik tagjától megtudta: a jelenlegi elnök mindenképpen – tehát veresége esetén is – fog beszédet mondani.

4:39: Utahban Trump nyert

Donald Trump ezúttal is hozta a mormon államot: 64%-os feldolgozottság mellett ledolgozhatatlan az előnye. Utah 6 elektort szállít az elnöknek.

4:25: A levélszavazatok még hátra vannak

Pennsylvaniában és Ohióban okozhat még gondot Trumpnak, hogy hiába nyer, de a levélszavazatokkal végül fordíthat Biden, ennek ellenére még benne van a pakliban, hogy legalább az egyik említett államban elégnek bizonyul a mai napon megszerzett előnye. Ráadásul Észak-Karolinában és a rozsdaövezet más államaiban – nem beszélve Floridáról és Georgiáról – nem kell Trumpnak azzal számolnia, hogy komoly arányban változhat a választás eredménye a maihoz képest. Semmit se kiabáljunk el, de ez az a pillanat, amikor Biden kampánycsapata erőteljesen elkezdhet gondolkozni és logikázni.

4:11: Fontos pillanathoz érkeztünk

Most van az a helyzet, hogy amennyiben Trump megtartja ezt az eredményt, akkor ő az Egyesült Államok következő elnöke is. Ilyen felállás mellett a nyugati parton szerepelhetne bárhogy Biden, nem számítana. Észak-Karolina nagyon szoros, most úgy tűnik, ez az állam lesz a mérleg nyelve.

4:07: Pennsylvania közben színt váltott

25%-os feldolgozottság mellett fordult Pennsylvania, ami az első pillanattól kék volt – most már Trump vezet az államban, előnye szűk három százalékpont, 50 ezer szavazat.

4:05: Érdekes forgatókönyv körvonalazódik

Ha Trump megtartja az előnyét Ohióban és Észak-Karolinában folytatja a felzárkózást, akkor talán Pennsylvaniára se lesz szüksége – pláne, hogy más rozsdaövezeti államokban vezet -, hogy előlépjen a választás egyértelmű esélyesévé. Ehhez persze az kell, hogy Texas és Florida megmaradjon neki és Georgiát is hozza. Ha így lesz, abból egyértelműen látszana, hogy Trumpot újfent tendenciózusan alulmérték.

4:03: Biden vezet az elektorok számát tekintve

Az MTI összesítése szerint Donald Trump amerikai elnök hét újabb déli és középnyugati államban nyert a helyi idő szerint kedden tartott amerikai elnökválasztáson a legfrissebb adatok szerint, Joe Biden demokrata párti jelölt három újabb győzelmet könyvelhetett el.

A jelenlegi elnök az előrejelzések, illetve a részeredmények szerint Louisiana, Arkansas, Missouri, Nebraska, Dél-Dakota, Észak-Dakota és Wyoming államokban aratott győzelmet.
Joe Biden a keleti parti New York államban, illetve a délnyugati Új-Mexikóban és Coloradóban szerezte meg a szavazatok többségét.
Rendkívül szoros volt a verseny a kulcsfontosságú ingaállamnak számító Floridában, a legfrissebb eredmények szerint azonban kisebb meglepetésre Trump áll nyerésre.
A CNN hírtelevízió összesítése szerint Biden 89, Trump 54 elektori szavazatot tudhat magáénak eddig biztosan. A választási győzelemhez 270-re van szükség.

3:58: Kansas is átbillent

A demokrata Joe Biden sokáig vezetett Kansasben, nemrégiben Donald Trump azonban megfordította az állást, már a voksok több, mint 51%-át tudhatja magának. 66%-os feldolgozottságnál Joenak szüksége lesz a nagy varázsló segítségére, hogy visszahozza magát a partiba.

3:55: Trump biztosan nyert Alabamában és Dél-Dakotában

3:49: Észak-Karolinában 20 ezer szavazat a különbség

86%-os feldolgozottság mellett 49,2% Trump, 49,6% Biden. Kettejük között mindössze 20 ezer szavazat van jelenleg. Az állam népe 15 elektor szavazatáról dönt.

3:41: Ohio is Trumphoz sorol

Ohioban fordult a helyzet, 70%-os feldolgozottságnál 49,6%-on áll az elnök, 49%-on pedig kihívója. 24 800 szavazat a különbség kettejük között.

3:33: Ilyen volt a vége 4 éve

3:31: Texas: Trump fordított!

Texasban 64%-os feldolgozottság mellett Trump átvette a vezetést (49,4%), Biden 49,3%. 
Mint korábban jeleztük, Trump a kötelező államok listáján szerepel az elnök számára, ha újabb ciklust akar kitölteni. A déli állam adja a második legtöbb elektort a kollégiumba. 

3:30: A Telex is kitette a macskás képet

Köszönjük olvasónknak, aki szólt róla. De mi voltunk előbb! 😀 

3:22: Messze a vége, mi meg fáradunk

Kitart a Vasárnap.hu stábja, de nem reprezentatív felmérésünk szerint a szerkesztőség többsége most az alvásra voksolna (és irigykedik azokra, akik reggel kezdik a műszakot). 

Kb. így néz ki a csapat:

3:18: Rekord összegeket költöttek a választásra

A végeredményt egyelőre nem tudjuk, az azonban máris biztos, hogy minden idők legdrágább elnökválasztási küzdelmén leszünk túl.

A FiveThirtyEight szerint a mostani elnökjelölti megmérettetés 14 milliárd dollárba került (ez megközelítőleg a duplája a legutóbbi, 2016-os költségeknek).

3:15: Ők a futottak még

Négy évvel ezelőtt viszonylag sokat beszéltünk két kis politikai erő, a Libertárius Párt és a Zöld Párt jelöltjeiről azzal párhuzamosan, hogy a közvélekedés szerint minden idők leggyengébb jelöltjei álltak csatasorba a Republikánus Párt és a Demokrata Párt jelöltjeiként. Akkor arról volt szó, hogy akár szemmel látható eredményt is elérhetnek a kisebb jelöltek. 

Idén ez szóba sem került (a megvalósulás pedig legutóbb is elmaradt): Joe Jorgensen, a libertáriusok jelöltje országos összesítésben jelenleg 1%-on áll, a zöldek embere, Howie Hawkins pedig 0,2%-ot kapott.

3:11: Fontos republikánus győzelem Kentuckyban

A hírek szerint Kentuckyban győzött a jelenlegi republikánus szenátusi többség vezetője: Mitch McConnell 81%-os feldolgozottság mellett 57.69%-on áll a szavazatok 38.36%-át megszerző demokrata Amy McGrath-tal szemben.

3:09: Hív az Ohio!

Négy évvel ezelőtt Donald Trump magabiztosan nyerte Ohio államot Hillary Clintonnal szemben. Jelenleg Joe Biden magabiztosan vezet, 57%-os feldolgozás mellett a voksok 53,12%-át gyűjtötte be. Donald Trump támogatottsága 45,68%-on áll.

2:59: Közép-Európa Trump mellett

A hivatalban lévő Donald Trumpot az európai politikusok közül nyíltan Orbán Viktor magyar és a szlovén miniszterelnök Janez Janša támogatta a választási kampány során (a jelenlegi first lady, Melania Trump szlovén származású). Hamarosan kiderül, hogy a Közép-Európai drukkolás mennyiben segítette a republikánus elnökjelölt újrázását.

2:50: Észak-Dakota is jelentkezik

Észak-Dakotából először van részeredményünk, 7%-os feldolgozottság mellett 55,5%-on áll Trump elnök, 42%-on Biden. Az állam republikánus fellegvárnak számít.

2:48: New York egyértelmű lesz

New York államból nincsenek még választási adatok. A közvéleménykutatások szerint ott egyértelműen Joe Biden kerülhet ki majd győztesen, az állam egyébként is a Demokrata Párt egyik fellegvára, ahol republikánus jelölt utoljára 1984-ben, Ronald Reagen személyében tudta megszerezni a voksok többségét.

2:43: Észak-Karolina érdekes lehet 

Észak-Karolinában 65%-os feldolgozottság mellett az eredmény: Biden 53,1%, Trump 45,8%. Ugyanakkor a New York Times úgy becsüli, a vége rendkívül szorosan alakulhat, sőt: a neves lap 0.9%-os Trump-győzelmet jósol.

2:42: Ohioban nagyon megy Biden

Ohio államban Joe Biden vezet 55,2%-os eredménnyel, Trump 43,66%-on, a feldolgozottság 52%.

2:39: Florida: egyre biztosabb a republikánus előny

Donald Trump 2016-ban 206 007 szavazattal verte a demokrata elnökjelölt Hillary Clintont Florida allamban. Jelenleg 88%-os feldolgozottság mellett 269 124 szavazattal vezet Biden ellen.

2:35: Michigan: nő Trump előnye

Az északi államban 7%-os feldolgozottság mellett Donald Trump 59,5%-on áll és folyamatosan növeli előnyét, Joe Biden 38,6%-ot szerez pillanatnyilag. 

2:33: Texasban még fura a részeredmény

Texasban demokrata jelölt legutoljára 1976-ban nyert Jimmy Carter személyében. Ennek fényében különösen is meghökkentő a mostani részeredmény, mely szerint Biden vezet Texasban. (Feldolgozottság: 46%, Biden: 50,41%, Trump: 48.27%)

2:30: Nagyon szoros

Minden mutató szerint rendkívül szoros a 2020-as elnökválasztás az Amerikai Egyesült Államokban. A két releváns jelölt fej-fej mellett halad, magyar idő szerint 2:30-kor több a kérdés, mint éjfélkor volt.

2:22: Texasról mindenkinek a Dallas jut eszébe?

Mert Gábor kollégánknak igen. Bejátszott egy híres-hírhedt számot a szerkesztőségben. 

Mi hárman kitartunk és figyeljük az eredményeket is: 38%-os feldolgozottság mellett Biden 52,5%-on áll, Trump 46,17%-on áll.

2:18: Úgy tűnik, Florida megvan Trumpnak

Lassan úgy tűnik, Floridát megnyeri a republikánus elnök – ezzel sikerrel veszi az első olyan akadályt, ami elengedhetetlenül fontos az újrázásához. 

Eközben Texasban 0,1%-ra csökkent Biden előnye – ez is kötelező Trumpnak, ha elnök akar maradni.

2:14: Texas: egyelőre Biden vezet

Texasban 22%-os feldolgozottság mellett Biden vezet négy százalékponttal Trump előtt. A Demokrata Párt jelöltje 51,43%-on, a regnáló republikánus elnök 47,25%-on áll. Az államban osztják ki a második legtöbb, 38 elektori szavazatot. Az állam stabil republikánus tagállamnak számít, meglepetés lenne, ha így maradna az eredmény. Itt is többen szavaznak, mint legutóbb. 

2:10: CNN: Oklahoma Trumpé, a főváros persze Biden mellett

A CNN szerint Massachusettsben, Marylandben, Delaware-ben és Washington D.C.-ben Biden, míg Oklahomában Trump győzött. Kentuckyt szintén Trump szerezte meg a CNN szerint.

2:08: ABC: Megvan, mitől tart az FBI

Az ABC értesülései szerint az FBI máris attól tart, hogy amennyiben még napokig nem lehet végeredményt hirdetni, úgy némely országok dezinformációk terjesztése révén megpróbálhatnak zűrzavart kelteni.

2:02: Elkezdtek ömleni az eredmények

Texasban 16%-os feldolgozottság mellett Biden 53,8%-on, Trump 44,9%-on áll. A déli államot hoznia kell Trumpnak, ha újabb négy évre elnök akar lenni. Hasonló a helyzet Floridában is:

2:00: Florida visszafordult

Magyar idő szerint 2:00-kor Floridában minimálisan ismét többségben a Trump-szavazók. Feldolgozottság: 81%, Trump 49,7%, Biden 49,5%.

1:58: Florida miatt idegeskedik mindenki

80%-os feldolgozottság mellett25 ezer szavazat mindössze a különbség Biden javára. Elképesztően szoros a meccs a délkelet-amerikai tagállamban.

1:47: Ohióban, Észak-Karolinában és Nyugat-Virginiában is

számolják már a szavazatokat, bár Észak-Karolinában meghosszabbították a szavazóhelyiségek nyitvatartását technikai problémák miatt.

1:40: Fej-fej mellett a jelöltek

Eddig több mint 10 millió szavazatot számoltak össze. Trumpra 5 millió 662 ezer Bidenre 5 millió 693 ezer szavazat érkezett. 

1:38: Florida nagyon szoros,

67 százalékos feldolgozottság mellett Biden 50,5%-on áll, Trump 48,75%-on követi. Floridára azért is figyelünk nagyon, mert nélkülözhetetlennek tűnik a regnáló elnök számára az újraválasztáshoz.

1:35: Az Indexen meg sem lepődtünk…

…az újságíróik kétharmadban Bidenre szavaznának, ha tehetnék. Ha már így, mi is jövünk egy comin out-tal: a kedd délelőtti szerkesztőségi értekezleten Trump magabiztos győzelmet aratott (volna).

1:28: Részeredmények

Indiana: Trump 56%, Biden 42% (feldolg:: 20%)

Florida: Trump 48,9% Biden 50,4% (feldolg.: 57%)

Kentucky: Trump: 60,1%, 38,4% Biden (feldolg.: 27%)

1:23: Floridában 52%-os feldolgozottság mellett továbbra is vezet Biden. az állás most 51:48 (Joe Jorgensen 1%-on).

1:14: Florida közel 40%-os feldolgozottság mellett átfordult

37%-os feldolgozottság mellett átvette a vezetést Joe Biden Floridában. Az állam rendkívül fontos lenne Donald Trump republikánus jelölt számára. 

1:08: NBC: Indiana megvan Trumpnak

Az NBC hírtelevízió szerint Kentucky és Indiana államokban is nyert Donald Trump. 

1:03: Indul

Magyar idő szerint hajnali 1-kor zártak a szavazókörök 6 amerikai államban. Hamarosan érkeznek a részeredmények.

0:32: Már csak egy kis idő…

Fél órán belül már okosabbak leszünk. Az NBC Tump kampányfőnökét idézte, aki azt mondta: magabiztosabbak, mint négy éve és elképzelhetőnek tartja, hogy még ma kihirdethetik az elnök újabb győzelmét.

A FOX News jelezte: fél órán belül érkeznek a releváns részeredmények.

0:15: Jönnek az első részeredmények!

Két államban van pár ezer megszámolt szavazat: Indiana államban (11 elektor) eddig 29 900 szavazatot számláltak meg Trump mellett, 12 000 voksot Biden kapott. Kentuckyban is 1% alatt a feldolgozottság, 9000 szavazatott kapott az elnök, kétezret demokrata kihívója.

0:10: Ilyenek voltak az elnökjelölti viták a retorika szempontjából 

A Szónok Születik retorikaiskola trénere, Hoványi Márton elemezte a két elnökjelölti vitát, valamint az alelnökjelöltek ütközetét. Vajon ki nyert a retorika szempontjából? Amíg megtudjuk, ki nyert a szavazófülkékben, érdekes információkkal gazdagodhatunk a videóból.

0:01: 102 millió szavazó adta le a voksát korábban

Közel 102 millió választópolgár szavazott le már kedd előtt, illetve adta le szavazatát levélben – jelentette magyar idő szerint éjfélkor a Fox News amerikai hírtelevízió. Ha szoros az eredmény, napokba, vagy akár hetekbe is telhet, míg hivatalosnak tekinthető végeredmény születik.

A legfelsőbb bíróság döntése szerint Pensylvania államban még 3 napig befogadják az érkező levélszavazatokat – ismertette a döntést a csatorna.

23:30: Kiszelly Zoltán a Vasárnapnak: az előjelek jók Trump számára

Este (magyar idő szerint) 23 órakor kérdeztük Kiszelly Zoltán politológust arról, kinek kedveznek a már ismert információk, például az Independent híre, miszerint fontos államokban tűnt el a Joe Bidennek mért előny.

A beszélgetést itt olvashatja: 

Kiszelly Zoltán: Pozitív Trump számára, hogy magas a részvétel!

23:05: Trump: Nagyon jól állunk Floridában, Arizonában

Nagyon jók állunk Floridában, Arizonában és Texasban – jelentette ki Donald Trump, az újraválasztásáért küzdő amerikai elnök helyi idő szerint kedden délután, amikor a Republikánus Párt Arlingtonban berendezett kampányközpontjába látogatott.

A Washingtonnal szemben, a Potomac folyó virginiai oldalán fekvő Arlingtonban az elnök azt hangoztatta: „azt hiszem, nagyszerű lesz a választási éjszakánk”. Hozzátette: „de hát politikáról és választásokról van szó, így hát soha nem lehet tudni”. Bár kiemelte a floridai, arizonai és texasi várható jó eredményeket, aláhúzta azt is, hogy a pennsylvaniai választási eredmények döntőek lesznek. „Győzni könnyű, veszíteni soha nem könnyű” – mondta. Szavait elemzők úgy értelmezték, hogy ezzel először utalt a vereség lehetőségére.

Amikor újságírók arról faggatták, hogy mi az üzenete az amerikaiak számára, azzal válaszolt, hogy az összefogás. „A siker egységet teremt” – mondta. Közben Joe Biden demokrata párti elnökjelölt helyettes kampánymenedzsere, Kate Bedingfield szintén úgy nyilatkozott, hogy a demokraták elégedettek az eddigi eredményekkel. Bátorítónak nevezte, hogy Georgiában nagy számban szavaztak az afroamerikai közösség tagjai, és Pennsylvaniában rekord számban küldték vissza levélben a voksaikat a demokrata párti szavazók. „Szerintünk meglesz a 270 elektorunk” – hangsúlyozta. Az amerikai elnököt ugyanis az 538 tagú elektori testület választja meg, és ehhez 270 elektor voksára van szükség.

23:00: Trump 16:10-re vezet

Van két falu New Hampshire-ben, ahol már nem csak leszavaztak, de az eredményt is tudjuk: itt kemény 26 szavazat sorsa dőlt el, ezek közül tizenhatot kapott a regnáló elnök, tízet pedig liberális kihívója. Jól indul…

22:40: Ha Trump nyer, zavargások következhetnek – Los Angelesben élő magyar a Vasárnapnak

Az éppen ezekben az órákban zajló elnökválasztással és annak tétjével kapcsolatban a zeneszerző lapunknak elmondta: „Feszült a helyzet! Nagyon. A városokban bedeszkázták az üzleteket irodákat mert félnek a baloldali reakciótól. Antifa, BLM főleg, amelyek belföldi terrorista csoportok – nyilatkozta a Vasárnap.hu-nak kedden Szilas Imre Los Angelesben élő magyar zeneszerző. 

Ha Trump nyer, akár vér is folyhat az utcákon – Szilas Imre zeneszerző a Vasárnapnak

22:12: Kiszelly Zoltán Trump győzelmét várja

Interjúnk az elemzővel:

Kiszelly Zoltán: Én Trump győzelmét várom!

Hogyan lehet Donald Trump újra elnök és kik egyáltalán az elektorok?

Trombitás Kristóf kollégánk kedden választási kisokost írt, amiben pontosan bemutatta az egyébként meglehetősen bonyolult amerikai választási rendszert. Itt mindent megtudhat, amire kíváncsi volt, de sosem merte megkérdezni:

Hogyan lehet Donald Trumpból újra elnök – és kik azok az elektorok?

 

22:00: Jó estét kívánunk, szeretettel köszöntjük Olvasóinkat! A Vasárnap.hu stábja (Trombitás Kristóf, Tóth Gábor, Kemenes Tamás és Vágvölgyi Gergely) ébren tölti az éjszakát, hogy elsők között tudósítsák Önöket a legfrissebb hírekről, fejleményekről. Folyamatosan frissülő cikkünkben figyelemmel követjük az egész világ jövőjére hatást gyakorló amerikai elnökválasztást. Tartsanak velünk!

Kiemelt képünk forrása: MTI/AP/Erie Times-News/Christopher Millette

'Fel a tetejéhez' gomb