Avanti Ragazzi di Buda – az elnyomással szemben született induló

Az Avanti Ragazzi di Buda (Előre, budai srácok!) című szerzemény a magyar ötvenhatos forradalmat énekeli meg. Szövegében mindmáig megőrizte a szabadságért hozott hősies önfeláldozást és hazaszeretetet. Nem olyan régen a jobboldali olasz ellenzéki párt szenátora törvényjavaslatot terjesztett elő, hogy ez az ének Olaszország hivatalos ünnepi dala legyen, sőt, kerüljön be a tantervbe is, mondván, az Olasz Köztársaság alapjait képviselő értékeket hordozza magában. A Deák-Sárosi László fordításában hallható ének költőisége minden magyar szív számára otthonossá varázsolja az itáliai barátaink által a Lazio focicsapat többezres szurkolótábora által himnuszként énekelt indulót. Az FdG Trieste zenekar 1966-ban előadott, 1956 emlékének indulójára a magyar szöveget írta Deák-Sárosi László, előadja Kasó Tibor.

Az Előre budai srácok!-at Pier Francesco Pingitore dramaturg, rendező szerezte 1966-ban. A dal elterjedt az olaszországi labdarúgó mérkőzéseken, egyben a jobboldali fiatalok himnuszává is vált.

Az ének hatvanas évekbeli stílusa éppen arra ad lehetőséget, hogy önmagunkban újra feltegyük a kérdést: nem kell-e ma is mindent megtennünk a szabadságunk kivívásáért? Hiszen, ha nem is tankokkal, de az elnyomás ma is számtalan szinten megmutatkozik.

Van-e bennünk annyi bátorság, hogy észrevegyük az ellenerőket, és elkezdjünk velük szemben egy új forradalmat vívni? Lelkesítsenek bennünket a dalban feltűnő diák- és munkás fiúk és lányok, akik nem rettentek meg a tankok csonttörő lánctalpaitól sem – mert az elrabolt szabadságuk visszaszerzésének reménye éltette őket!

(A napokban több Facebbok-felhasználó fiókját blokkolta a közösségi oldal, mert megosztották az Avanti ragazzi di Buda című számot – a szerk.)