Kevesebb helyen, szűkebb körben tartják az ’56-os megemlékezéseket

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 64. évfordulója alkalmából a hagyományosan már október 22-én kezdődő megemlékezéseket a koronavírus-járvány miatt idén csak szűk körben tartják vagy egyáltalán nem rendezik meg. Október 22-től Budapest ikonikus helyszínein korabeli fotók, este fényfestések lesznek láthatók. Október 23-án, pénteken a zászlófelvonást követően átadják a Magyar Becsületrendet.

A kormány a Nemzeti Ünnepek és Emléknapok Facebook-oldalán azt írta: a járványügyi helyzetre tekintettel az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékére szervezett központi események legtöbbje idén elmarad. Ugyanakkor felhívták a figyelmet arra, hogy így is lesznek programok október 22. és november 4. között, amelyekre érdemes figyelni.

Október 22-től lesz megtekinthető az Emlékképek 1956 – Városi kiállítás. Budapest ikonikus helyszínein korabeli fotók emlékeztetnek az 1956-os forradalom és szabadságharc eseményeire. Az installációk megtekinthetők a Műegyetem K épületénél, a Mammut Üzletháznál, a Bem téren, a Millenáris parkban, a Képviselői Irodaháznál, a Várkert bazárban, a Kossuth téren, a Clark Ádám téri körforgalomnál valamint a 47-es, a 49-es, valamint a 4-es és 6-os villamos állomásain.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium épületén október 22-én 19 órakor látványos fényfestés lesz. Péntek reggel katonai tiszteletadás keretében felvonják Magyarország nemzeti zászlaját a budapesti Kossuth téren, később pedig átadják a Magyar Becsületrendet.

A Nemzeti Ünnepek és Emléknapok YouTube csatornáján egész nap játékfilmek és dokumentumfilmek, valamint egyéb, az ünnephez kapcsolódó tartalmak lesznek láthatók.

Idén is megrendezik továbbá október 22. és november 4. között az Időkapuk virtuális történelmi vetélkedőt a középiskolásoknak. A fővárosi önkormányzat az 1956-os forradalom és szabadságharc tiszteletére tartandó megemlékezésén arcképkiállítással tiszteleg az 1956-os pesti nők előtt, az eseményen Karácsony Gergely főpolgármester mond ünnepi beszédet.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen (BME) a honlapján arról tájékoztatott, hogy – hasonlóan az országos, önkormányzati és intézményi megemlékezésekhez – idén elmarad az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulójához kapcsolódó hagyományos műegyetemi ünnepség. A BME vezetői október 22-én szűk körben koszorúzzák meg az egyetemi emlékhelyeket és fejezik ki tiszteletüket 1956 hőseinek.

Országszerte leróják tiszteletüket valamilyen formában a forradalom évfordulóján, de a járványhelyzet miatt idén általában csak kisebb megemlékezéseket tartanak az önkormányzatok. Magyarországon 1956 októberében békés tüntetéssel kezdődő, fegyveres felkeléssel folytatódó forradalom bontakozott ki a Rákosi Mátyás nevével összefonódó kommunista diktatúra és a szovjet megszállás ellen. 1990 májusa óta a forradalom október 23-ai kezdőnapja Magyarország nemzeti ünnepe.

A rendszerváltozás után összeülő Országgyűlés első ülésnapján, 1990. május 2-án, első törvényében az 1956. évi forradalom és szabadságharc emlékét örökítette meg, október 23-át pedig nemzeti ünneppé nyilvánította, amit a 2012-es alaptörvény is megerősített.

MTI

(Kiemelt képünkön: Fényfestés a Szent István-bazilika homlokzatán az 1956-os forradalom és szabadságharc leverésének és a szovjet csapatok bevonulásának 60. évfordulóján, a nemzeti gyásznapon, 2016. november 4-én. Fotó: MTI Fotó: Szigetváry Zsolt)

Iratkozzon fel hírlevelünkre