Papák, mamák géppisztollyal

Az elmúlt néhány hónap alatt elképesztő méretű profitot köszönhetnek a nagy amerikai fegyvergyárak az USA tisztes családapáinak. Mindez a küszöbön álló választások egyik hozadéka.

Kézifegyverekből soha még ennyit nem vásároltak az Egyesült Államokban két hónap alatt, mint idén. Csak a Smith & Wesson nagyjából 130 százalékkal megnövekedett haszonról számolt be; és még csak nem is ők szakították a legnagyobbat.

Ezúttal nem tankokra, vagy vadászgépekre költött az Újvilág ekkorát, hanem egyszerű kézifegyverekre. Az ottani középosztály ugyanis meglehetősen kapaszkodik a „majrévasba” – mi lesz, ha Donald Trump ellenlábasa, Joe Biden nyer?

A magyar liberális sajtó a legújabb fegyvervásárlási őrületet azzal magyarázza, hogy Biden korábban többször szorgalmazta a fegyvertartás szigorítását, ezért győzelmével számolva az amerikaiak jó előre bespájzolnak Magnumból, Glockból, Sig Sauerből. A fecsegőbb oldalak az apróbetűsben szemérmesen megemlítik azt a mellékkörülményt is, hogy

hát Biden azért valamennyire szimpatizál az „ingyen plazmatévé, hifitorony meg számítógép beszerzése lángoló autók fényénél” kezdetű polgárjogi mozgalommal,

vagyis ki tudja, mivé fejlődik a bakancsok csókolgattatása, ha egyszer mögéjük áll a legfőbb hatalom is…

Nos, az amerikai kertvárosok lakosságát ez a nem mellékes mellékkörülmény valószínűleg jobban izgatja, mint az alkotmányban garantált szabad fegyverviselés esetleges megnyirbálása. Arrafelé az elnök ugyanis az alkotmányra felesküdve kezdheti meg hivatali működését. Éppen ez volt az oka a korábbi sok-sok, fegyvertartást korlátozni kívánó politikai próbálkozás kudarcának.

A nagyvilágot bejárták azok a képsorok, melyeken egy tisztes nyugalmazott jogász és b. neje állt otthona kapujában elszántan – védelmezve javait az őket kifosztani szándékozó (matterező) különítménytől.

Sikeres defenzívájukban bizonyára közrejátszott az is, hogy az úr kezében egy M16-os gépkarabély, míg a mamáéban egy Desert Eagle 0.50 névre hallgató, stukkerként árult kéziágyú nyomatékosította a nemtetszést.

Ott, akkor győztek. A matterezők teljes létszámban távozhattak, az öregeknek meg megmaradt a Rolex-gyűjteményük. Mindenki jól járt, mint anno a hidegháború idején a szembenálló atomhatalmak.

Nos, a nagy fegyvervásárlási láz nem egyebet jelent, mint azt, hogy az amerikai lakosság még működőképes önvédelmi reflexekkel rendelkezik.

Egy darabig éghet a sok Cadillac, kifoszthatják a plázákat, pofozhatják csak úgy kedvtelésből a szőke fehér csajokat, ám egy idő után a nagy egyenlősdiért folyó aktivitásnak elkövetkezik a második felvonása.

És akkor kap majd szerepet a mostanság milliószám eladott kézifegyver.

Persze, ennek nem kell feltétlenül megtörténnie. Ha a soron következő televíziós elnökjelölti vita alkalmával Biden határozottan kijelenti, hogy ha esetleg ő nyer, első dolga lesz rendet csinálni – minden bizonnyal nagyot hűlnek a kedélyek. És ha történetesen tényleg ő nyer, de nem tartja be a rendcsinálós ígéretét, akkor a Smith & Wesson haszna – a temetkezési vállalkozókéval egyetemben – a csillagos égig nő.

És ha Európa azt hiszi, hogy nekünk ez itt ganzegal, akkor nagyobbat téved, mint az amerikai fegyvergyárak profitja.

Mészáros József

A szerző további írásai itt érhetők el.

Aki lerántja a leplet Szent Istvánról (is)

Mondd csak, kisgyerek, szeretnél meghalni?

Már megint jelöltet keresnek…

 

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre