Keresztény tanulót lőtt fejbe a Boko Haram gyerekkatonája

A Boko Haram folytatja véres hadjáratát Nigéria észak-keleti régiójában. A keresztényeket célzó támadások újabb tragikus mérföldköve a mostani kivégzés.

Új videót tett közzé a Boko Haram terrorszervezet, a brutális felvételen egy keresztény fiatal tanulót lőnek fejbe a dzsihádisták.

A videó legmegdöbbentőbb részletei közé tartozik, hogy a terroristák kötelékében egy gyerekkatona áll elkendőzött arccal, pisztolyt tartva a térdelő áldozat fejéhez.

A vértanút Ropvil Daciya Dalepként azonosították mint a Church of Christ in Nations gyülekezet tagját. Dalepet január 9-én rabolták el a Damaturut és Maidigurit összekötő útvonalon, a Maidiguri Egyetem felé tartva, írja az International Christian Concern.

A pisztolyt tartó fiú a videón elmondja, hogy ez a kivégzés bosszúként szolgál minden olyan atrocitásért, amelyet a keresztények tettek a térség muszlimjai ellen.

„Ez itt Plateau állam egyik kereszténye” – kezdte a fiú a térségben beszélt hausza nyelven. „Az összes kereszténynek el akarjuk mondani, hogy nem felejtettük el mindazokat a dolgokat, amiket az apáinkkal és nagyapáinkkal tettek. A világ összes keresztényének tudnia kell, hogy mi soha nem fogjuk elfelejteni a minket ért sérelmeket, míg meg nem bosszuljuk a minket ért vérontást.”

A felvételből nem derül ki, pontosan milyen atrocitásokat sérelmeznek a terroristák.

A monológ után a fiatal fiú hátulról fejbe lőtte áldozatát, majd többször a hátába is belelőtt.

Nem tisztázott, hogy a kivégzést a Boko Haram, vagy a tőlük korábban levált ISWAP (Iszlám Állam Nyugat Afrikai Tartománya) fegyveresei hajtották végre. 2019 decembere óta a terroristáknak ez már a negyedik, kivégzésről közzétett videója.

Mindegyikben kifejtik, hogy továbbra is keresztényeket céloznak támadásaikkal, kifejezetten keresztények gyilkolása a céljuk.

A fiatal katona tragédiája szomorú példája annak a fajta agymosásnak, amit a terroristák „utánpótlásgyűjtés” címen folytatnak. Nincs forrás arról, hogy az elraboltak kiszolgáltatott helyzetét, vagy a fiatal korukból fakadó befolyásolhatóságát kihasználva milyen féligazságokkal, hazugságokkal hangolják őket különböző népcsoportok, különösképp a keresztények ellen, de az ilyen videók némi találgatásnak alapot szolgáltatnak.

Miközben több mint egy évtizede a nigériai kereszténység folyamatos és célzott terrornak van kitéve, nehéz elképzelni, miféle tett számláját kívánják ilyen mértékű kollektív megtorlással kiegyenlíteni.

 

A nigériai keresztények helyzetéről szóló híradásainkat ide kattintva olvashatja. 

Kiemelt képünk illusztráció, forrása a persecution.org.

Iratkozzon fel hírlevelünkre