Már tesztelik a magyar koronavírus-gyógyszereket

Megkezdte a hazai fejlesztésű Favipiravir és Remdesivir hatóanyagú gyógyszerek klinikai tesztelését az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet. A kórház eddigi tapasztalatai szerint ezek az antivirális szerek hatásosak, jól tolerálhatóak, mellékhatás alig jelentkezik a kezelés során- tájékoztat közleményében az Emberi Erőforrások Minisztériuma.

A nagy gyakorlattal és tapasztalattal rendelkező intézményben a járvány kezdete óta több száz koronavírusos beteget ápolnak, hiszen a kórház a három kiemelt budapesti intézmény egyikeként március óta fogadja a középsúlyos és súlyos koronavírusos betegeket. A jelentős betegszám miatt az intézet most fontos szerepet tölt be a hazai fejlesztésű gyógyszerek klinikai vizsgálatában is.

A két hazai fejlesztésű szert az orvosok újabb ígéretes lehetőségként tartják számon, amely hatékony lehet a koronavírus okozta megbetegedés kezelésében. Az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet a kínai és japán törzskönyvezett Favipiravir készítményt, mint elsődleges választható gyógyszert, már a járvány kezdete óta használja a klinikai gyakorlatban. Az intézetben jelenleg 90-100 beteget látnak el, negyedük enyhe tüneteket produkál, mintegy 35-40%-uk mérsékelten súlyos és súlyos stádiumba sorolható. A jelentős betegszám felértékeli a kórház lehetőségeit a hazai fejlesztésű gyógyszerek klinikai vizsgálatában:

a Korányi szakemberei szerint a Favipiravir jól működik a betegség első fázisában a tünetek csökkentésében, illetve a súlyos következmények visszaszorításában.

Most a hazai fejlesztésű változatát vetik be az enyhébb tüneteknél, míg a súlyosabb eseteknél a Remdesivirt tartalmazó hazai fejlesztésű készítményt kezdték el alkalmazni. A tüdőgyógyászok bíznak benne, hogy mielőbb beigazolódik a gyógyszerek hatásossága és biztonsága, így törzskönyvezésük után a terápia szerves részét képezhetik majd.

 

(MTI OS)

Kiemelt képünk forrása: Pixabay.com