FRISSÍTVE – Kiürítik az SZFE épületeit

Ma este 18 óráig minden egyetemi polgárnak el kell hagynia a Színház és Filmművészeti Egyetem épületeit, ezt írta meg az egyetem dolgozóinak Szarka Gábor kancellár – írja a 444 értesülésére hivatkozva a Mandiner.hu.

A Mandiner.hu – a liberális 444 értesülései alapján – péntek délben arról számolt be: Szarka Gábor rektor döntése értelmében este 18 óráig minden egyetemi polgárnak el kell hagynia a Színház- és Filmművészeti Egyetem épületét.

A portál szerint a kancellár azt írta, hogy az intézkedést a koronavírus járvány hazai terjedésének üteme, illetve ezzel összefüggésben

az SZFE létesítményeinek működési rendjét veszélyeztető ellenőrizhetetlen belső viszonyok indokolják.

A kiürítés a kollégiumokra is vonatkozik, azokat is el kell hagyni este 18 óráig, a kollégistáknak ezalatt nem kell kollégiumi díjat fizetnie. A dolgozóknak október 27-én kell visszatérniük dolgozni. 

 

Szarka Gábor reagált a kiüríttetésről megjelent cikkekre

Nem lezárásról, hanem az őszi szünet, egy szabadság előrehozásáról van szó – mondta Szarka Gábor, a Színház- és Filmművészeti Egyetem új kancellárja az SZFE épületeinek kiüríttetéséről megjelent hírekre reagálva pénteken a közmédiának.

Szarka Gábor arra a sajtóba is bekerült péntek reggeli belső utasításra reagált, amely szerint este hat óráig az egyetem létesítményeit valamennyi egyetemi polgárnak el kell hagynia.

A fővárosi önkormányzat felajánlására, amely szerint épületet biztosítanának az SZFE hallgatói és oktatói számára, az kancellár azt mondta: érdekes felvetésről van szó, ez egy alternatív választási lehetőség azoknak, akik nem szeretnék azt az egyetemi modellt követni, ami a modellváltás során létrejött.

Hozzátette: hivatalos megkeresést ezzel kapcsolatban az egyetem nem kapott, nem tudják, hol lenne ez a helyszín és ott mi folyna.

„Ha azonban igaz ez a felvetés, akkor elképzelhető, hogy az lesz a megoldás, hogy akik ezt folytatni szeretnék egyetemen kívül, azok ott tudják folytatni” – fogalmazott.

Hozzátette:

azt mondták az egyetem polgárainak, hogy döntsenek, mert az egyetem ezt a fajta tanköztársasági modellt innentől kezdve az egyetem keretein kívüli magánkezdeményezésnek tekinti.

„Ha ez így, csomagban átmehet egy másik helyszínre, az nekik is egy jó kimenet” – jegyezte meg.

Elmondta: tudnak arról, hogy a modellváltás jogszerűségével kapcsolatban alkotmánybírósági beadvány és a miniszterelnöknek szóló levél is született. Álláspontjuk szerint ami történt, az jogszerű, ezzel kapcsolatban félelmük nincsen, várják az Alkotmánybíróság döntését.

Az egyetem kiüríttetéséről szóló hírekre reagálva hangsúlyozta: nem kiürítésről, hanem az őszi szünet előrehozásáról van szó. Úgy gondolja, hogy a helyzet megérett erre, miután az intézményben semmilyen vezető nincs, aki a folyamatokat ellenőrizze, döntéseket hozzon a legmagasabb szinten.

Hozzátette: az őszi szünet előrehozásával az volt az elsődleges cél, hogy a szabadság előbb kezdődjön. Hangsúlyozta: azért is fontos ez a pár nap – azon kívül, hogy el fogják végezni a fertőtlenítést és egyebeket – mert szükség van az időre, hogy mindenki egy kicsit lenyugodjon, a hallgatók, a dolgozók, a tanárok és a vezetőség is.

„Ebből a kicsit pszichotikus állapotból a hallgatók kimozogjanak, hazamenjenek, beszélgessenek a szüleikkel, egy kicsit nyugodjanak meg, és próbáljanak meg olyan döntést hozni, ami nem a saját intézményük elleni különböző lépésekre vonatkozik” – mondta.

Kiemelte:

az egyetem elhagyásáról nem közleményt jelentettek meg. Egy rektori utasítást adtunk ki, amelynek volt egy kancellári kiegészítése a végrehajtásával összefüggésben – mondta, hozzátéve: nem kellett sok idő, hogy ez kikerüljön a sajtóhoz, holott ezek belső ügyek. Egy szabadság előrehozásáról van szó.

Mindenkire ráfér a pihenés – jegyezte meg.

Arról is beszélt, hogy a vezetők csak akkor szándékoznak az egyetemre bemenni, ha meghívják őket valamilyen tárgyalásra vagy egyeztetésre.

A hallgatók a blokádot fenntarthatják, csak felmerül a kérdés, hogy ki ellen – mondta kérdésre válaszolva.

(MTI)

 

Cikkünket friss információkkal folyamatosan frissítjük.

 

Kiemelt képünkön Szarka Gábor, a tisztképzés rendszerének korszerűsítésével, a honvédelmi neveléssel és a honvédség humánstratégiájával összefüggő feladatok irányítása, továbbá a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Fenntartói Testületében a honvédelmi miniszter képviseletének ellátása érdekében kinevezett miniszteri biztos munkatársaival beszélget a Honvédelmi Minisztériumban 2013. január 28-án. MTI Fotó: Bruzák Noémi