A magyarlakta régiókat is fejleszteni fogják Szlovákiában az uniós pénzekből

A kormány kiegyensúlyozottan kívánja elkölteni az európai uniós forrásokból származó pénzeket, és a fejlesztésekből a magyarlakta régióik sem lesznek kirekesztve - ígérte a közszolgálati TASR hírügynökség szerint Igor Matovic szlovák kormányfő Pozsonyban, miután hivatalában fogadta Forró Krisztiánt, a Magyar Közösség Pártjának (MKP) elnökét és Berényi Józsefet, a párt alelnökét.

„Dél-Szlovákiára és Kelet-Szlovákia déli részére ez a kormány nem fog Szlovákia függelékeként tekinteni” – jelentette ki Matovic a találkozó utáni sajtóértekezleten.

Forró Krisztián újságírók előtt fontosnak minősítette, hogy az uniós pénzekből megvalósuló fejlesztéseknek a magyar közösség is érezze az előnyeit, és – mint fogalmazott – Dél- és Kelet-Szlovákiában is megvalósuljanak beruházások.

„Ezekben a régiókban kulcsfontosságúak a fejlesztések” – tette hozzá Berényi József.

A szlovákiai magyar pártok és a magyar sajtó is a közelmúltban nyilvánosságra került kormányzati tervekben hiányolta a magyarlakta vidékek fejlesztését és a régiónak szánt nagyobb figyelmet.

Újságírói kérdésre válaszolva Igor Matovic „kényes kérdésnek” minősítette a kettős állampolgárság ügyét. Elmondta: kormánya azt tervezi, hogy lehetővé teszi egy másik állampolgárság felvételét azok számára, akik kötődnek egy másik országhoz. Kijelentését azonban nem pontosította.

A szlovák belügyminisztérium már dolgozik a sokat vitatott törvény módosításán, amely a tárca sajtóosztálya szerint még október folyamán a kormány asztalára kerülhet. A kiszivárgott információk szerint azonban ez a módosítás sem tenné lehetővé azt, hogy a szlovákiai magyarok gond nélkül felvehessék a magyar állampolgárságot.

A szlovák miniszterelnök leszögezte: más szlovákiai magyar pártok képviselőivel egyelőre nem tervez tárgyalni, úgy véli, hogy az MKP reprezentatív képviselője a szlovákiai magyarságnak.

 

(MTI)

Kiemelt képünkön Igor Matovic szlovák kormányfő látható az Orbán Viktor miniszterelnökkel közösen tartott sajtótájékoztatóján a Karmelita kolostorban 2020. június 12-én. MTI/Koszticsák Szilárd

Iratkozzon fel hírlevelünkre