Teljes átverés: így gyűjtik a kamualáírásokat Bagdy Emőke ellen

Mint arról számos sajtótermék beszámolt, pszichológusok indítottak hadjáratot az ország egyik legismertebb szakembere, Bagdy Emőke ellen. A professzor asszony egyetlen bűne az volt, hogy szakmai alapokon állva kimondta azt, ami a liberális narratívától teljesen eltér: nem szabad kisgyerekeket genderérzékenyítéssel támadni. Most kiderült: az aláírásoknak akár a többsége is hamis lehet – teljesen megkérdőjeleződött a „pszichológusok” állásfoglalásának hitelessége.

Bagdy Emőke hétfőn a Vasárnap.hu oldalon is reagált az őt érő nemtelen támadásokra. Az ismert és népszerű pszichológus kifejtette: a tudományos tézisek igazságtartalmát mindig a tudomány határozza meg, és nem pedig az aktuális közízlés. Hangsúlyozta: tudományos tény, hogy a 3-6 év közötti életkor a saját nemmel való azonosulás igen érzékeny időszaka; a gyermekek ekkor automatikusan magukévá teszik az anya vagy az apa magatartási mintáját. Ez még nem tudatos, hanem érzelmek vezérelte tanulási folyamat, amely abban nyilvánul meg, hogy a lány az anya, a fiú pedig az apa mintáját követi. A szakember megerősítette, hogy az érzékeny időszakokban a gyermeki gének mintegy várják a környezeti, szülői megerősítést, Konrad Lorenz fogalmát használva: a kulcsingereket. Az említett – és időben behatárolt – szenzitív szakasz lezárultával pedig az „vésődik be”, ami addig történt; ez az úgynevezett életre szóló bevésődés

Ismert: a hétvége során pszichológusok adtak közre állásfoglalást, amelyben tudománytalan hozzáállással vádolták meg Bagdy Emőkét. A névsort többek között a hvg.hu közölte, amely folyamatosan frissíti az aláírók listáját. 

Egy olvasónk azonban érdekes jelenségre hívta fel a figyelmünket:

az aláírásokat egyszerű Google Formon gyűjtik, amit bárki aláírhat akár álnévvel is – azaz alapjaiban kérdőjeleződött meg a „pszichológusok” névsorának hitelessége.

Bár a kezdeményezők a felhívás végén kifejezetten kérik, hogy csak azok írják alá, akik pszichológusok, esetleg pszichiáterek, a név hitelességét senki nem ellenőrzi.

Két olvasónk is jelezte, hogy próbára tették a rendszert: Dr. Buga Jakab néven regisztrálták a nem létező Káli-medence Intézet fiktív munkatársát, aki hamarosan meg is jelent a névsorban, a támogató virtuális aláírás után pedig a rendszer azonnal felajánlotta, hogy ismételten, más névvel is csatlakozzanak az állásfoglaláshoz. 

Megtették: Mikeas Apfelbaunn néven regisztráltak  (ezúttal Izraelben elő, nyugdíjas klinikai szakpszichológusként), a rendszer pedig természetesen ismét feltüntette őket a Bagdy-ellenes hadjárat támogatóiként.

A korábban aláíró személyek között is szép számmal találtunk olyanokat, akiknek hosszas keresés után sincs semmi nyoma sem az interneten, sem nyilvántartásokban.

A kezdeményezés hitelessége teljes mértékben megkérdőjeleződött.

 

Bagdy: Ha valaki, én tudom, mi a másság, a kirekesztettség

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre