Súlyos károk a susai Megváltó Krisztus Székesegyházban

A Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa és a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia kéri a hegyi-karabahi harcok beszüntetését - olvasható a két testület MTI-hez eljuttatott közleményében.

Az egyházi szervezetek szomorúan értesültek arról, hogy a hegyi-karabahi konfliktusban október 8-án az azeri erők súlyos károkat okoztak a susai Megváltó Krisztus Székesegyházban. „Osztozunk örmény keresztény testvéreink fájdalmában” – írták, hozzátéve: a támadás jelentősen hozzájárulhat a harcok eszkalálódásához azzal, hogy az etnikai konfliktus egyre inkább vallási színezetet ölt.

„Éppen ezért kérjük és felszólítjuk a konfliktusban érintett vallási vezetőket, keresztényeket és muszlimokat, hogy lehetőségeikhez képest tegyenek meg mindent a további pusztítás megakadályozásáért, a harcok beszüntetéséért és a békés rendezésért” – olvasható a közleményben.

A Sztepanakerttől mintegy 15 kilométerre délre fekvő Susában csütörtökön rakétatalálat érte az örmény székesegyházat; az épület jelentős károkat szenvedett, nagy lyuk tátong a tetőzetén, kitörtek az üvegablakai, törmelék és por borítja a felborult padokat – jelentette az AFP francia hírügynökség.

A várost, ahol sokáig a muszlim azeri és a keresztény örmény kultúra egyaránt jelen volt, gyakran nevezik Hegyi-Karabah Jeruzsálemének. Az örmények egyik nemzeti jelképének számító székesegyházat az 1990-es évek elejei első karabahi háború után építették.

Baku tagadta, hogy az azeri hadműveletek következtében rongálódott meg a susai székesegyház. „Az azeri hadsereg nem támad történelmi, kulturális és különösen nem egyházi épületekre” – közölte az azeri védelmi minisztérium.

A susai támadásban megsebesült három újságíró is, egyikük állapota súlyos – közölték a hegyi-karabahi hatóságok.

 

(MTI)

Kiemelt képünkön az azeri erők nehéztüzérséggel lövik Hegyi-Karabah székvárosát, Sztepanakertet 2020. október 4-én. MTI/EPA/Örmény kormány sajtóhivatala/Areg Balajan