„Ha minden japán nő leszbikus és minden japán férfi meleg lenne, hogy születne meg a következő nemzedék?”

A Japánt kormányzó Liberális Demokrata Párt egyik helyi politikusa bírálatok kereszttüzébe került, mert azt mondta, hogy megszűnne választókerülete, ha törvényben garantálnák a szexuális kisebbségek jogait – írta a Kyodo japán hírügynökség kedden.

Ha minden japán nő leszbikus és minden japán férfi meleg lenne, hogy születne meg a következő nemzedék? – kérdezte Siraisi Maszateru szeptember 25-én egy tokiói kerületi ülésen, a szexuális kisebbségeket téve felelőssé a születési arányszám csökkenéséért. A 78 éves politikus a körzet termékenységi mutatói iránt érdeklődött a helyi kormányzati tisztségviselőktől, mielőtt feltette volna a kérdést.

A japán törvények nem teszik lehetővé az azonos neműek házasságát, de az LMBTQ-közösségnek helyi szinteken több változást sikerült elérnie. Ma már országszerte több mint 50 önkormányzat ad ki hatósági bizonyítványt élettársi kapcsolatról a meleg, biszexuális és transznemű pároknak.
– Nem akarok beavatkozni a melegek életébe – szögezte le a tizenegyedik mandátumát töltő tanácstag. – Ugyanakkor

a házasság, a gyermekvállalás és a gyermekek normális úton történő felnevelése nagyon fontos az embereknek

– tette hozzá. Siraisi szerint kulcsfontosságú, hogy a diákoknak ezeket a nézeteket tanítsák az iskolában. A politikus megjegyzései nagy felzúdulást keltettek a Twitteren és a szexuális kisebbségek körében.

Macuoka Szosi, a Fair nevű jogvédő csoport vezetője a Yahoo japán honlapján közzétett véleménycikkében jelezte: elkeseríti, hogy egy ilyen előítéletes gondolatokkal rendelkező ember politikusként szolgálhat. Tavalyelőtt a kormánypárt egy másik képviselője okozott közfelháborodást egy cikkel, amelyben azt írta:

a kormány nem támogathatja az azonos nemű párokat, mert nem tudnak utódot nemzeni, és nem „termelékenyek”.

Japánban 1,36 volt a teljes termékenységi arányszám 2019-ben, és mindössze 865 234 gyermek született az országban, ami negatív rekord volt.

 

MTI

(Kiemelt képünk forrása a Pixabay.com)

Iratkozzon fel hírlevelünkre