FRISSÍTVE Megsebesítettek négy embert a Charlie Hebdo volt párizsi szerkesztősége mellett

Feltehetőleg késsel megsebesítettek négy - más forrás szerint két - embert pénteken a Charlie Hebdo francia szatirikus hetilap volt szerkesztőségének közelében, Párizsban, ahol 2015 januárjában két terrorista meggyilkolt 12 embert, zömmel a lap munkatársait, és megsebesítettek 11 embert.

A pénteki incidensről egybehangzóan számoltak be különböző források, de körülményei egyelőre bizonytalanok – írta az AFP hírügynökség.

Két áldozat állapota életveszélyes a párizsi rendőrprefektúra közlése szerint, a feltételezett elkövetőt elfogták – tudatta a rendőrség, melynek első feltételezései két tettest valószínűsítettek. A sebesültek száma is változott, az AP amerikai hírügynökség kettőről tud.

A rendőrség lezárta a területet, mert gyanús csomagot talált a volt szerkesztőség közelében, ám kiderült, hogy nem volt benne robbanószerkezetet.

Egyelőre tisztázatlan, hogy mi volt a támadó indítéka. Azt sem tudni, hogy az esetnek van-e bármi köze a Charlie Hebdóhoz, amelynek szerkesztősége ma már titkos helyen van. Ugyanakkor jelenleg folyik Párizsban a 2015-ös támadás feltételezett segítőinek tárgyalása, pénteken délután az áldozatok özvegyei tesznek vallomást. Az újság ráadásul nemrégiben újra megjelentette a 2015-ös támadást kiváltó gúnyrajzait Mohamed prófétáról, amiért ismét fenyegetéseket kapott.

A pénteki incidenst lehetséges terrorista cselekménynek minősítette az ügyészség, ezért a terrorelhárítás is nyomoz.

Délután a helyszínre ment Jean Castex miniszterelnök Gerald Darmanin belügyminiszterrel és Anne Hidalgóval, Párizs polgármesterével. Castex válságtanácskozást hívott össze, egyúttal közölte, hogy két újságírót támadtak meg, akik dohányozni mentek ki az utcára, állapotuk nem életveszélyes. Hozzátette ugyanakkor, hogy a támadó vagy támadók vaktában szemelték ki a célszemélyeket.

A támadás további körülményei egyelőre tisztázatlanok.

A feltételezett elkövetőt elfogták, majd később egy másik férfit is őrizetbe vettek a támadással összefüggésben. Az Europe 1 francia rádiócsatorna értesülései szerint az egyik támadó pakisztáni születésű.

A sebesültek száma is változott, az AP amerikai hírügynökség négy helyett kettőről tud, és Castex is ennyit mondott. A fegyverről szintén ellentmondásosak a hírek: bozótvágó kés és húsbárd is szerepel a beszámolókban.

A rendőrség lezárta a területet, mert gyanús csomagot talált a volt szerkesztőség közelében, ám kiderült, hogy nem volt benne robbanószerkezetet.

Charles Michel az Európai Tanács elnöke Twitter üzenetében elítélte a támadást.

„Minden együttérzésem e gyáva tett áldozataié, és a francia népé újabb megpróbáltatásai során” -írta  Michel.

Hozzátette: a terrorizmusnak nincs helye Európában.

 

(MTI)

Kiemelt képünkön Rendőrök a helyszín közelében 2020. szeptember 25-én, miután egy késes támadó négy embert megsebesített a Charlie Hebdo szatirikus lap egykori párizsi szerkesztőségének környékén. A támadót őrizetbe vették. MTI/EPA/Ian Langsdon

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre