Ép testben ép nemzet – Köszönjük, Kommentár!

Hozzányúlni a testpolitika kérdéséhez – ráadásul mindjárt két kézzel, egészen közel állva hozzá – amolyan tabudöntésnek számít konzervatív körökben, különösen akkor, amikor #metoo mozgalmak és bodyshaming-jelenségek még vélt és valós óriásokat is gúzsba tudnak kötni.

A Kommentár azonban túl van már a gúzsba kötve táncolás művészetén, mostanra szabadon táncol (mit nekünk liberalizmus) és bátran tesz olyat, ami első ránézésre meghökkentő, a témában elmélyedve azonban teljesen természetes.

Hamar rájövünk, hogy a test dolga konzervatív dolog, s minthogy szakralizált, tudniillik Isten képmására teremtetett, érdemes elfogadnunk, hogy keresztény dolog is (jó lenne többet olvasni Szent II. János Pált…). Ha pedig kiterjesztjük a fogalmat, s például a nemzettest felé indulunk, máris felsejlik előttünk, hogy Trianon századik évfordulóján nem csupán lehet, de kell is e test egységéről és az őt érő kihívásokról töprengenünk.

S jó, ha ezt olyan kortárs gondolkodók társaságában tesszük, akik fiatalosan vállalják a tabudöntést, miközben elköteleződésük megkérdőjelezhetetlen, értékrendjükből fakadóan pedig e döntögetés nem rombolás, sokkal inkább az építkezés maga.

Ép testben ép nemzet. Köszönjük, Kommentár!

 

A lappal kapcsolatos korábbi írásainkat ide kattintva olvashatja.

Képeink forrása a Facebook, a Kommentár folyóirat hivatalos oldala.