Íme a világ egyetlen válásmentes városa

A boszniai Široki Brijeg a világ egyetlen válásmentes városa.

A boszniai Široki Brijeg a világ egyetlen válásmentes városa – adta hírül a Regina Magazine alapján a Katolikus Válasz blog Facebook-oldala. Ráadásul nem is egy várossá avanzsált faluról beszélünk: a településnek 26 ezer lakosa van, akik nem tudnak felidézni egyetlen válást sem (boldog környék!). 

A híres üdülőváros, Mostar közelében található Široki Brijeg lakóinak 100%-a katolikus – ez korántsem magától értetődő a nemzetiségi és vallási törésvonalak által tagolt Bosznia-Hercegovinában. 

A KV Blog bejegyzésében felidézi: a magyar hagyományokhoz hasonlóan minden házasodó pár egy feszületet visz magával az esküvőjére. Ezt a pap a szertartás során megáldja – ezután a menyasszony jobb kezét a feszületre helyezi, majd a menyasszony kezére ráhelyezi a vőlegény kezét, legfelülre pedig papi stóláját (a papi hatalom jelképe – a szerk.) teszi.

A felek a házastársi esküjüket a feszületre tett kézzel mondják el. 

Az eskütétel után a lelkipásztor a következő szavakkal fordul az új házaspárhoz: „Ez a ti keresztetek. Ezt a keresztet kell hordoznotok, szeretnetek és óvnotok egész hátralévő életetekben. Becsüljétek meg, mert a keresztetek a mennybe visz majd titeket”.

A pár ezt követően megcsókolja a feszületet, amelyet később kihelyeznek az otthonuk falára, jeléül annak, hogy ebből a keresztből egy új család született.

A lap követői közül hozzászólás formájában többen is jelezték: ahogy Mostarhoz, úgy a világhírű kegyhelyhez, Medjugorje-hez is közel esik a település. Többek között olyan bátor hitvalló papi személyiség is szolgál a városban, aki a kommunista diktatúra idején a börtönt is vállalta a kegyhely látogatása, gondozása és a Mária-tisztelet terjesztése miatt. Többek úgy látják, ezek az összefüggések is eredményezik Široki Brijeg egyedülálló „teljesítményét”.

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre