Elkezdődött a kulturális örökség napjai rendezvénysorozat

A programok között több mint 100 tematikus séta várja a látogatókat, akik bejárhatják többek között a budai Várban a Lovarda és Főőrség épületét, míg Szegeden az alsóvárosi oromdíszek nyomába szegődhetnek.

Győrben a Káptalandomb kazamatáiba ereszkedhetnek le, Baján pedig a 180 évvel ezelőtti nagy tűzvész ma is látható emlékeit ismerhetik meg az érdeklődők.

Emellett koncertek, tárlatvezetések, könyvbemutatók és kézműves workshopok is szerepelnek az idei programok között.

A szentendrei ÚjMűhely Galériában a szitanyomás rejtelmeivel lehet megismerkedni, a Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeumában pedig az Árpád-kori Kána falu leleteit mutatja be Terei György régész.

Irány a határ! Most kelet felé kalauzolunk.Séták, helyszínek és rendezvények egész sora vár rád…

Gepostet von Kulturális Örökség Napjai am Donnerstag, 17. September 2020

Keszthelyen a város legrégebbi világi épülete, a Pethő-ház történetét ismerhetik meg a látogatók, a magyaregregyi Máré-várban pedig mindkét nap hagyományőrző programok, fegyverbemutatók és előadások lesznek.

Múzeum, vártemplom, kastély is látogatható ingyenesen hétvégén Jász-Nagykun-Szolnok megyében

Ingyenesen látogatható Jász-Nagykun Szolnok megyében többek között a Damjanich János Múzeum, a Mezőtúri Református Gimnázium könyvtára, a szolnoki Vártemplom, a tiszaroffi Borbély-kastély és a jászapáti katolikus nagytemplom is szombaton és vasárnap, a kulturális örökség napjain.

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal MTI-hez pénteken eljuttatott közleménye szerint két napra az államigazgatás szerveinek műemléki épületei, így egyes minisztériumok, kormányhivatalok is megnyitják kapuikat az ország több pontján, a szolnoki megyeházát is megtekinthetik az érdeklődők.

Több száz rendezvény, több mint kétszázötven vezetett séta és csaknem háromszáz rejtett hazai és jász-kunsági műemléket lehet megtekinteni országszerte ingyenesen a hétvégén. A két napra látogathatóvá váló helyszíneket helyi önkéntes túravezetők, építészek, művészettörténészek, helytörténeti körök szakemberei mutatják be az érdeklődőknek – tájékoztattak.

Az idei rendezvény kiemelt célja, hogy két napra Magyarország rejtett “kulturális gyöngyszemei”, köztük számos olyan egyházi épület és templom is reflektorfénybe kerülhessen, amelyek nincsenek vagy esetleg távolabb esnek a klasszikus turisztikai helyszínektől – szerepel a közleményben.

A kulturális örökség napjai összes beltéri programján a szájat és orrot eltakaró maszk használata kötelező. A szervezők kérik a legalább 1,5 méteres távolság betartását is a látogatóktól.

A helyi programok szervezői a szükséges óvintézkedésekről, fertőtlenítésről gondoskodnak – olvasható a közleményben.

Az Európai Tanács kezdeményezésre 30 éve indult Európai Örökség Napok (European Heritage Days) keretében rendezett rendezvénysorozat ma már több mint 50 országban nyújt ingyenes programokat, bemutatva a helyi kulturális, régészeti és természeti értékeket.

(MTI)

Iratkozzon fel hírlevelünkre