Előadássorozat a háborúkban megerőszakolt nők emlékére

Budapest Főváros Levéltárában a Háborúkban megerőszakolt nők emlékezete projekt keretében előadássorozat indul, amely online is követhető. A háborús erőszaktétel története, vizuális megjelenítése és a köztéri emlékművek változatai című sorozat időrendben mutatja be azt, mit lehet tudni a háborús nemi erőszakról, milyen források maradtak meg, hogyan emlékszik a kollektív emlékezet a fájdalmas múltra, milyen elhallgatásokkal kell szembenézni – áll a levéltár közleményében.

A Fővárosi Közgyűlés 2023-ra tervezi felállítani Budapesten a háborúkban megerőszakolt nők emlékművét. A projekt szakmai előkészítésének része ez az előadássorozat is.

Az első alkalommal elhangzó előadások történeti áttekintést adnak az erőszak formáiról a tatárjárástól kezdve a török hódoltság koráig, korabeli példák alapján áttekintik a nők elleni erőszak késő középkori magyar vonatkozásait, valamint végigkövetik a nemi kényszerítéstörténet ikonográfiáját a 19. század végéig.

A sorozat későbbi előadásaiban szó lesz az 1848-49-es szabadságharcban, az első és a második világháborúban és a délszláv háborúban elkövetett nemi erőszakról, és annak elhallgatásáról, valamint a köztéri szobrok nemi szerep ábrázolásairól, a korszerű és mai vizuális nyelvet használó trauma-emlékművekről.

Az eseményről bővebb információt olvashatnak a levéltár Elhallgatva oldalán a Rendezvények menüpont alatt.

 

(MTI)

Kiemelt képünk illusztráció, forrása: Pixabay.com

Iratkozzon fel hírlevelünkre