Azbej Tristan: több tucat országban segítünk az üldözött keresztényeknek

Az iraki közösség annyira hálás a segítségért Magyarországnak, hogy még a városuk nevébe is beillesztették: „Magyarország leánya”!

Már több tucat országban segít Magyarország a Hungary Helps program keretében az üldözött keresztény közösségeknek - mondta a Miniszterelnökség üldözött keresztények megsegítéséért felelős államtitkára az M1 aktuális csatorna reggeli műsorában.

Azbej Tristan azért beszélt a Hungary Helps programról, mert a 2021 szeptemberére halasztott Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus eredeti időpontjában, vasárnaptól nyolc napon át kisfilmeket osztanak meg a rendezvény Youtube-csatornáján a világ öt kontinenséről érkező előadók üzeneteivel.

Az üzenetküldők között van Louis Raphael Sako káld katolikus pátriárka, aki ezúton is megköszönte a közösségének nyújtott magyar támogatást.

Az államtitkár felidézte: 2014-ben az iraki Ninivei-fennsíkot lerohanta az Iszlám Állam, ezért a lakosság elmenekült. Magyar támogatással újjáépítették a keresztények lakta Tell-Aszkuf települést, így a lakosok háromnegyede visszatérhetett.

Megjegyezte: ez egy sikertörténet, a közösség annyira hálás Magyarországnak, hogy a várost is átnevezték, „Tell-Aszkuf, Magyarország leánya” lett a neve.

Kitért arra is: a Hungary Helps programhoz csatlakozó Amerikai Egyesült Államokkal közösen újjáépítik Irak legnagyobb keresztény többségű települését, Karakost is. A munkát aknamentesítéssel és romeltakarítással kellett kezdeni, de mára több tucat, magyar támogatással újjáépített házat átadtak.

Azbej Tristan kitért arra: Louis Raphael Sako üzenete is példázza, milyen sokat jelent a magyar segítség ezeknek a közösségeknek. Egyfelől fontos az anyagi támogatás, másfelől nagy szükségük van arra, hogy érezzék, nincsenek teljesen magukra hagyva.

Hozzátette: 2004-ben az iraki keresztények száma 1,5 millió volt, mára 300 ezer alá csökkent. Tehát egy olyan ősi keresztény közösség lélekszáma, amely 2000 évet kibírt, most másfél évtized leforgása alatt kevesebb mint egyötödére csökkent.

 

(MTI)

Kiemelt képünk forrása: Azbej Tristan hivatalos Facebook-oldala

Iratkozzon fel hírlevelünkre