Apácákat engedtek szabadon a terroristák Mozambikban

Bár a fegyveres zavargások megállás nélkül folytatódnak Mozambikban, azért jó hír is érkezik a térségből. Az Iszlám Állam Nyugat Afrikai Tartománya szombaton szabadon engedte a három héttel ezelőtt elrabolt apácákat. A hírt Pemba püspöke, Luiz Fernando Lisboa közölte szeptember 6-án – jelentette a Agenzia Fides.

A Szent József Nővérei kongregáció franciaországi, Chambéryben alapított ágához tartozó két szerzetesnővért augusztus 12-én rabolták el Mozambikban. 

A brazil származású apácákat az Al-Shabab fegyveresei vitték el Cabo Delgado egyik központi városából. Néhány napig semmi hír nem érkezett a nővérek felől, de a nemzeti és nemzetközi hatóságok azonnali segítségnyújtása végül meghozta a gyümölcsét.

„A nővérek biztonságban és jól vannak. A Mocímboa da Praia-i plébánián szolgáló Inês és Eliane 24 napig tartó raboskodás után újra közöttünk van”– közölte Lisboa püspök a szabadulásról szóló híradásában.

A Mocímboa da Praiában végrehajtott akció minőségében egy szintlépés volt a támadók részéről. 2017-ben, a Cabo Delgado-i falvak elleni támadások megkezdődtek, a terroristák még öreg robogókon utaztak és primitív fegyverekkel, macsétákkal, dárdákkal voltak felszerelkezve. Az utóbbi időben azonban terepjárókon közlekednek és automata fegyvereket használnak. Felmerül a kérdés: vajon ki látja el őket ezekkel a felszerelésekkel, illetve ki képzi őket? Elemzők szerint lehetséges, hogy a támadók nem egy dzsihadista csoporthoz tartoznak, hanem nagyobb nemzetközi bűnszervezetek támogatását élvezik, amelyek a határokon átívelő drogcsempészhálózat bázisainak kiépítéséhez használják fel őket.

Mocímboában 2003 óta szolgálnak nővérek. Az évek alatt több iskolát és egy szociális központot is alapítottak. A fegyveres zavargások miatt azonban több intézményt be kellett zárni.

 

Kiemelt képünk forrása az Allafrica.

Iratkozzon fel hírlevelünkre