Marosvásárhelyen nagyobb az esély a magyar győzelemre, mint 20 éve bármikor

Marosvásárhely magyar polgármesterjelöltje szerint a magyar jelöltnek nagyobb esélye van a polgármesteri tisztség elnyerésére a szeptember 27-i önkormányzati választáson, mint az elmúlt húsz évben bármikor.

Soós Zoltán független polgármesterjelölt nyilatkozatát a sajtóirodája juttatta el az MTI-hez kedden. Soós azzal támasztotta alá állítását, hogy a magyar oldalon összefogás van, a románon viszont nincs. A polgármesteri tisztségért egy magyar és 12 román jelölt szállt versenybe.

„Jelenleg a három, esélyesebb román jelölt egymással foglalkozik. Közöttük nincs összefogás, ők egymás ellen kampányolnak”

– idézte a közlemény Soós Zoltánt. Soós szerint a közvélemény-kutatások azt mutatják, hogy a leköszönő Dorin Florea által utódjául kijelölt Claudiu Maior a legesélyesebb román jelölt, aki a többi román jelölt szavazótáborából is el tud még venni.

„A magyarok számára nem lehet kérdés a választás, egyértelmű a döntés. De a józan gondolkodású románok is belátják már, hogy ki az, aki a változást képviseli, ki az, aki le tudja győzni Maiort és rendszerét” – fogalmazott a független polgármesterjelölt. Soós Zoltán szerint

a vásárhelyiek többsége, nemzetiségtől függetlenül, változást akar.

Mint írja, a szeptember 27-i választáson azt kell eldönteni, hogy beindul a fejlődés, és emelkedő pályára kerül a város, vagy még inkább lemarad és elszigetelődik, hogy otthon maradnak-e, hazajönnek-e a fiatalok, vagy azok is elmennek, akik még a városban vannak – idézte a közlemény.
Dorin Florea polgármester idén nem pályázik újabb városvezetői mandátumra, hanem a Maros megyei önkormányzat elnöki tisztségéért száll versenybe.

A Maros Megyei Múzeumot történészként vezető Soós Zoltán négy évvel ezelőtt a városban tartott magyar előválasztások győzteseként, az RMDSZ jelöltjeként indult a marosvásárhelyi polgármester-választáson, de alulmaradt a tisztséget 2000 óta betöltő Dorin Floreával vívott versenyben. Akkor Dorin Florea 27 262 szavazatot kapott, a második helyen végző Soós Zoltán 25 557 voksot gyűjtött. A mostani választáson függetlenként indul, és román szavazatokra is számít.

Marosvásárhelyen él az erdélyi városok között a legnagyobb, mintegy 58 ezer fős magyar közösség,

amely a 2011-es népszámláláson az összlakosság 43 százalékát tette ki. A korábban magyar többségű városban a magyarság az 1990-es etnikai konfliktus által gerjesztett kivándorlási hullám nyomán került kisebbségbe. A város élére 2000-ben került először szabadon választott román polgármester, az azóta négyszer újraválasztott Dorin Florea személyében.

MTI

(Kiemelt képünkön: Soós Zoltán, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) marosvásárhelyi önkormányzati képviselője, a Maros Megyei Múzeum igazgatója Marosvásárhelyen 2015. április 16-án. Fotó: MTI/Boda L. Gergely)

„A románok egy része retteg attól, hogy Putyinnal karöltve visszavesszük Erdélyt”

Élhetőbb Kolozsvárért száll versenybe az RMDSZ

Magyar szavazó szavazzon magyar jelöltre Romániában!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!