Húsz éve helyezték új alapokra hazánk kapcsolatát a Szentszékkel

1990. szeptember 15-én teljes értékűvé vált a diplomáciai kapcsolat az Apostoli Szentszék és a Magyar Köztársaság között, azzal, hogy az 1945 óta első szentszéki magyar nagykövet, Keresztes Sándor átadta megbízólevelét II. János Pálnak a Vatikánban.

Miután 1990. február 9-én helyreállt a magyar-vatikáni diplomáciai kapcsolat, Keresztes Sándort, Magyarország Szentszékhez akkreditált rendkívüli és meghatalmazott nagykövetét 1990. augusztus 1-jén nevezték ki. Ugyanebben az évben, 1990. szeptember 17-én Antall József kormányfőt Castel Gandolfóban magánkihallgatáson fogadta II. János Pál pápa.

A rendszerváltást követően ez volt az első találkozó, amely egy demokratikusan megválasztott magyar miniszterelnök és a katolikus egyházfő között valósulhatott meg.

A tízéves évfordulón, 2000 februárjában Karl-Josef Rauber, az Apostoli Szentszék magyarországi nunciusa az MTI-nek úgy nyilatkozott: a magyar-vatikáni diplomáciai viszony helyreállítása elősegítette, hogy mélyebb kötődés alakuljon ki a magyar katolikus egyház és a világegyház között, elősegítette a magyar állam és a katolikus egyház partneri kapcsolatának kiépülését: nagyon pozitív tíz évet hagyunk magunk mögött.

Mint ismeretes, a kapcsolatok 1945-ben, a Szövetséges Ellenőrző Bizottság döntése nyomán szakadtak meg – a budapesti szovjet katonai parancsnokság erre a döntésre hivatkozva szólította fel távozásra Angelo Rotta apostoli nunciust, aki 1945 áprilisában el is hagyta az országot.

A diplomáciai viszony felújítását a nyolcvanas évek végén a Németh-kormány kezdeményezte, a teljes normalizálásáról szóló megállapodást 1990. február 9-én írták alá Budapesten.

1997-ben a felek újabb dokumentumban rögzítették a katolikus egyház magyarországi közszolgálati és hitéleti tevékenységének, finanszírozásának módját, valamint vagyoni természetű kérdések rendezésében is megállapodtak.

Később magyar-vatikáni vegyes bizottság alakult, amely javaslatokat dolgozott ki, hogy miként módosítandók mindazok a magyar jogszabályok, törvények, amelyek nem teszik lehetővé a korábban elfogadott dokumentum teljes körű megvalósítását.

2000-ben az eseménnyel kapcsolatban Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes – aki akkor a kulturális minisztérium egyházi ügyekért felelős helyettes államtitkári posztját töltötte be – úgy nyilatkozott a magyar-vatikáni diplomáciai kapcsolatok helyreállításáról szóló egyezménnyel kapcsolatban: amint ezer évvel ezelőtt Szent István a pápaság segítségével kapcsolta hazánkat az európai keresztény országok közösségéhez, úgy a jelenlegi magyar kormány a pápa és az Apostoli Szentszék morális és szellemi segítségét kéri ahhoz, hogy Magyarország mielőbb teljességgel visszaintegrálódhasson ebbe a közösségbe. Semjén Zsolt rámutatott, hogy

a Szentszék és a magyar állam kapcsolatának normalizálódását a rendszerváltás tette lehetővé.

Vasárnap.hu/MTI

(Kiemelt képünk forrása a Flick.com)