Megyünk az űrbe!

Sajnos nem igazán követhető a rengeteg átszervezés, átnevezés, kiválás és összevonás – már ami a hazai alapkutatások, illetve egyetemek viszonyát illeti, de ez nem számít. Amíg nem végezhető el halbiológia szakon a jogi fakultás, addig nincs miért aggódnunk; merthogy van itt gógyi, bőven. Csak épp olyan hangosan ordibál mifelénk az össznépi politizálás, hogy elnyomja a sok zseniális kutató halk motyogását.

Szóval okosságainkkal egyre gyakrabban megyünk az űrbe (is). És itt már nem arról van szó, hogy a szovjet-magyar megbonthatatlan barátság jegyében az oroszok haverilag elviszik egy menetre a Föld körül valamelyik magyar vadászpilótát, aki aztán húsz évig mesél az úttörőknek arról, hogy milyen érdekes volt odafent szívószállal enni a mákostésztát.

Van néhány igen okos szaki a Műegyetemen (jó, tudom, már nem így hívják), meg egy-két agyilag gömbvillám mérnök néhány privát cégnél, és ők egyre-másra raknak össze bonyolult műholdakat. Mérik a Föld köré koszolt elektroszmogunkat, feltérképezik, milyen hatása van annak, ha a milliónyi wi-fi, egyre okosabb mobiltelefon, 4-5-6-sőt, több G-s adótorony meg rózsaszín (fiúknál világoskék) bébiőr telesugározza szülőbolygónkat. És, mivel elektroszmogot böngésznek, a műholdjukat nem úgy hívják, hogy – mittudomén – Budapesti Földfelszínen Nagyon Túli Kutatóeszközöket Finanszírózó Minisztérium Pest Megyei Kutatóüzemeltetési Főosztály 37. Magyari Béla Műholdüzemének 1/2020. számú Vizslatóegysége.

Bizony, szmogvizsgáló műholdjaik a SMOG nevet kapták a mi mérnökeinktől. Az űreszköz nevébe – különös bátorságról téve tanúbizonyságot – nem foglalták bele a fenntartót, a finanszírozót, a főtámogatót, meg a projekt iktatási számát. Az egyszeri zseniális magyar kutató ugyanis a kézenfekvő megoldások híve, így például Kairóba sem Stockholm érintésével akar eljutni, még akkor sem, ha magasabb szempontból az lenne a kívánatos.

Csak úgy mellesleg, ez már a többedik nagyon kitalált űr-analitikai eszköz volt, ami Made in Hungary, és amiről szintúgy alig tud valamit a Választópolgár. Azt bezzeg tudjuk, ha balhéznak egymással a kutatóintézetek, meg a különféle minisztériumok főnöksége, de a lényegről csak a csend beszél.

A lényeg pedig az, hogy a nagy bürokratikus zivatarban vígan készülnek elképesztő produktumok, születnek hihetetlen tudományos eredmények Magyarországon.

Avagy, tegye fel a kezét, aki hallott a magyar műanyaghulladék-lebontás, az alumínium-előállítás, a legkülönfélébb high-tech katalizáló anyagok, az egykristályok növesztése, vagy épp a napszél-elemző csúcstechnika nóvumairól!

Amúgy meg: nem hibáztathatjuk a harsogó közéletet, a kiabáló bulvárt, vagy a kitűnő sajtójú bürokráciát azért, aminek mi magunk vagyunk az oka. A világszínvonalú magyar kutatási eredményekről azért nem hallunk, mert nincs nyitva rá a fülünk.

A nagy ricsajban ők az apróbetűs rész.

És, ahogy annak idején az egyik professzorom – a jegyzetet lobogtatva – mondta: Tessék elolvasni az apróbetűs részt is, mert legtöbbször abban van a lényeg!

Mészáros József

A szerző további írásai itt olvashatók.

Kapcsolódó cikkeink:

Magyar műholdat adtak át Rómában

 

A műegyetem zsebműholdjának mérései alapján készült el a Föld első elektroszmog-térképe

Péntek reggel egyszerre két magyar műholdat is fellőttek az űrbe

Kiemelt képünkön a SMOG-1. Fotó: MTI/Balaton József